Avertismentul ministrului rus al Apărării pentru Germania

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a avertizat Germania că a aborda Moscova de pe o „poziţie de unitate şi forţă“ nu este cea mai înţeleaptă idee, amintind de cel de-Al Doilea Război Mondial şi îndemnând Berlinul la prudenţă, relatează agenția rusă sputnik.

„Suntem deschişi la dialog. Suntem gata pentru o cooperare normală, dar nicidecum de pe o poziţie de forţă“, a declarat Serghei Şoigu la postul de televiziune Rossiia 24, adăugând că speră că vremurile în care Rusia era tratată ca o „ţară de mâna a doua sau a treia“ au trecut.

Afirmaţiile lui Şoigu au venit în contextul în care, în aprilie, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a îndemnat Berlinul să adopte o poziţie mai fermă în relaţia cu Moscova.

„Având în vedere ce a făcut Germania în ţara noastră, cred că ei nu ar trebui să mai vorbească despre subiect încă vreo două sute de ani“, a afirmat ministrul rus al Apărării, referindu-se la cel de-Al Doilea Război Mondial. „Întrebaţi-vă bunicii despre experienţa lor de a vorbi cu Rusia de pe o poziţie de forţă. Probabil că vă vor putea povesti“, a adăugat el.

Potrivit lui, Alianţa Nord-Atlantică, din care Germania face parte, nu poate accepta faptul că Rusia s-a întors pe scena internaţională în calitate de actor independent, care deţine o puternică forţă militară.

„Nu vom ameninţa pe nimeni. Nu vom porni un război cu cineva“, a spus Şoigu, notând însă că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ia măsuri fără precedent pentru a se asigura că forţele armate sunt gata pentru orice surpriză neplăcută.

„Facem foarte mult pentru a ne reface armata. Vremurile în care nu aveam fonduri şi timp pentru armată au trecut“, a insistat el, adăugând că forţele militare ruse de acum sunt „total diferite“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *