Avertismentul președintelui SUA pentru armata venezueleană

Donald Trump a îndemnat conducătorii militari din Venezuela să treacă de partea autoproclamatului președinte, Juan Guaido, în caz contrar „vor pierde tot ce au”.

„Ochii lumii întregi sunt îndreptaţi astăzi asupra voastră”, a avertizat Donald Trump. „Puteţi alege să acceptaţi oferita generoasă de amnistie a preşedintelui Guaido şi să trăiţi în pace alături de ai voştri (…) Dacă nu, puteţi alege a doua cale: să continuaţi să îl sprijiniţi pe Maduro. În acest caz, nu veţi avea niciun loc unde să vă refugiaţi, nicio ieşire posibilă. Veţi pierde totul”, a declarat preşedintele Statelor Unite într-un discurs la Miami.

“Conducerea militară a Venezuelei are o opțiune evidentă – să aspire spre democracție în numele propriului viitor și viitorului familiilor lor, în caz contrar vor pierde tot ce au”, se spune în expunerea administrației americane.

“Statele Unite știu unde liderii militari și familiile lor își ascund banii. Militarii și forțele de securitate trebuie să-l asculte pe Guaido și să accepte ajutoarele umanitare în Venezuela”, se menționează în text.

Maduro anunţă sosirea miercuri la Caracas a 300 de tone de ajutoare umanitare din Rusia

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni că la 20 februarie vor sosi în Venezuela 300 de tone de ajutoare umanitare provenind din Rusia şi şi-a reafirmat opoziţia faţă de pătrunderea în ţară a alimentelor şi medicamentelor provenind din alte ţări, şi în special din SUA, solicitate de opoziţie, informează marţi EFE şi AFP.

„Miercuri sosesc 300 de tone de asistenţă umanitară din Rusia, în mod legal, pe aeroportul internaţional Maiquetia din Caracas, conţinând medicamente scumpe”, a informat preşedintele Maduro în cadrul consiliului prezidenţial transmis în mod obligatoriu la radio şi televiziune. El a precizat că acest „ajutor” a fost… plătit de executiv şi a menţionat că guvernul său beneficiază de asistenţă tehnică din partea tuturor agenţiilor ONU. Pe acestea l-am plătit în mod demn, a dat asigurări Maduro, afirmând că bunurile provin din Rusia, China, Turcia şi alte state, precum şi din partea ONU.

El a adăugat că este posibil ca în următoarele zile mai multe state să anunţe acordarea de asistenţă Venezuelei sub formă de medicamente sau materii prime cu care se pot produce medicamente, operaţiune ce ar urma să se desfăşoare prin intermediul ONU.

De asemenea, el a calificat şi de această dată drept un „show politic” şi o capcană ajutorul umanitar trimis SUA şi Columbia la solicitarea opozantului Juan Guaido, ajutor blocat la frontieră, şi a afirmat că acesta constă în produse alimentare otrăvite şi contaminate. „Acest ajutor este o capcană, ni se fură 30 miliarde şi ni se oferă 20 de milioane sub formă de hrană alterată şi contaminantă, în încercarea de a interveni în Venezuela”, a insistat Nicolas Maduro, îndemnându-i pe preşedinţii Columbiei şi SUA să renunţe la această nebunie.

Anunţul preşedintelui Maduro a fost făcut în aceeaşi zi în care ministrul pentru comunicare Jorge Rodriguez a informat că vor fi acordate hrană şi îngrijiri medicale locuitorilor oraşului columbian Cucuta, care, a dat asigurări ministrul venezuelan, suferă de pe urma sărăciei. Cucuta este unul din centrele de colectare a ajutorului umanitar solicitat de Guaido, pe care Maduro refuză să îl accepte, deoarece pretinde că ar putea conduce la o invazie străină.

Se prefigurează o săptămână tensionată pentru preşedintele Maduro, în contextul anunţului făcut de preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, care a declarat că ajutorul american va pătrunde sâmbătă pe teritoriul Venezuelei cu orice preţ, în pofida refuzului categoric al preşedintelui contestat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.