UPDATE: Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că „inamicii care s-au aliat” sunt responsabili pentru criza din ţară, pe fondul protestelor violente care au provocat cel puţin 22 de morţi, relatează site-ul BBC News.

„În recentele evenimente, inamicii Iranului s-au aliat şi au folosit diferite mijloace, inclusiv bani, arme, politică şi servicii de informaţii, pentru a crea probleme Republicii Islamice. Inamicul este mereu în căutarea unei oportunităţi şi a unor spaţii pentru a se infiltra şi a lovi naţiunea iraniană. Demnitatea, securitatea şi progresul naţiunii iraniene se datorează sacrificiului de sine al martirilor. Ceea ce îi împiedică pe inamici să-şi pună în aplicare atrocităţile este spiritul curajului, sacrificiului şi credinţei care există în cadrul naţiunii. Naţiunea iraniană le va rămâne mereu datoare martirilor, care au lăsat în urmă casele şi familiile lor pentru a lupta împotriva duşmanilor sprijiniţi de vestici şi de estici, precum şi de reacţionarii din regiune”, a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, prin intermediul contului de Twitter.

Manifestaţiile sunt de o ferocitate nemaiîntâlnită, iar tensiunile cresc pe zi ce trece. Sursa citată transmite că şase dintre victimele de azi-noapte au fost ucise în timpul unui atac asupra unei secţii de poliţie din oraşul Qahdarijan, prin care protestatarii urmăreau să fure arme. Un băiat de 11 ani şi un tânăr de 20 au murit în oraşul Khomeinishahr, iar un membru al Gărzii Revoluţionare iraniene a fost ucis în Najafabad, mai informează televiziunea de stat, citată de Washington Post. De sâmbătă şi până acum, 450 de oameni au fost arestaţi doar la Teheran, fără să fie făcute, însă, publice şi cifrele pentru alte oraşe din teritoriu.

Luni, manifestanţii au părut dezorganizaţi, fără să fie conduşi de un lider clar, iar revendicările lor au fost destul de difuze, de la solicitarea unor condiţii mai bune de viaţă, până la invocarea necesităţii de a primi libertăţi politice sporite şi chiar până la ipoteza desfiinţării republicii islamice. Aceste demonstraţii reprezintă cea mai mare provocare la adresa autorităţii guvernamentale de la revolta pro-democraţie din 2009.

UE avertizează autorităţile iraniene să garanteze dreptul cetăţenilor la libera exprimare

Uniunea Europeană se află în contact cu autorităţile iraniene şi se aşteaptă ca drepturile cetăţenilor la libera exprimare şi la proteste paşnice să fie garantate, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, relatează jurnaliştii Associated Press.

„Am fost în contact permanent cu autorităţile iraniene şi ne aşteptăm ca dreptul la demonstraţii paşnice şi la libera exprimare să fie garantate. Vom continua să monitorizăm evoluţiile”, a transmis Catherine Ray.

Poziţia oficială a Uniunii Europene a fost întărită de Marea Britanie şi Germania. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, consideră că „ar trebui să existe o dezbatere semnificativă cu privire la problemele legitime şi importante pe care le ridică protestatarii şi facem un apel către autorităţile iraniene pentru a permite acest lucru”.

„Regretăm pierderea de vieţi omeneşti care a avut loc în timpul protestelor din Iran şi le solicităm tuturor celor implicaţi să se abţină de la violenţe şi să respecte obligaţiile internaţionale privind drepturile omului”, a mai spus Johnson.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a transmis că „după confruntările din ultimele zile, este cu atât mai important pentru toate părţile să se abţină de la acţiuni violente”.

Un purtător de cuvânt al Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) a declarat că poliţia şi forţele de securitate „controlează pe deplin situaţia din Teheran şi din alte oraşe iraniene unde au loc proteste de stradă”.

Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Arabia Saudită că s-au implicat în afacerile interne ale Iranului.

Demonstranţii se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a condamnat violenţele şi a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituţiei, dar a avertizat cetăţenii să renunţe la protestele antiguvernamentale.

Donald Trump conamnă regimul „brutal şi corupt” din Iran

Preşedintele american Donald Trump a lăudat, marţi, protestatarii iranieni pentru că au luat poziţie împotriva regimului „brutal şi corupt” de la Teheran, după şase zile de confruntări violente care au provocat cel puţin 22 de morţi, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

„Oamenii din Iran iau poziţie în sfârşit împotriva regimului iranian brutal şi corupt. Toţi banii pe care preşedintele Obama i-a oferit într-un mod prostesc s-au îndreptat către terorism şi către buzunarele lor. Poporul are puţină mâncare, inflaţie mare şi este privată de drepturile omului. SUA urmăresc (situaţia)!”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Donald Trump contestă Acordul nuclear semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul şi acuză de terorism Iranul, un stat majoritar şiit, unul dintre inamicii Israelului şi monarhiei sunnite din Arabia Saudită – două naţiuni care sunt aliaţi strategici ai Statelor Unite.

Luni, preşedintele american a declarat că este „timpul pentru o schimbare” în Iran.

„Iranul eşuează la toate nivelurile, în ciuda înţelegerii făcute cu aceştia de către Administraţia Obama. Marele popor iranian a fost reprimat vreme de mulţi ani. Ei sunt în căutarea mâncării şi a libertăţii. Împreună cu drepturile omului, bunăstarea Iranului este furată. Este timpul pentru o schimbare!”, a scris Trump pe Twitter.

În replică, ministerul iranian de Externe a transmis că preşedintele american ar trebui să se concentreze asupra „oamenilor fără locuinţe şi înfometaţi” din propria ţară, nu să-i insulte pe iranieni.

„În loc să-şi irosească timpul trimiţând mesaje pe Twitter care sunt inutile şi insultătoare la adresa altor ţări, (Trump) ar face mai bine să se ocupe de problemele interne ale ţării sale, precum uciderea zilnică a zeci de oameni … şi existenţa a milioane de persoane fără locuinţe şi înfometate”, a transmis diplomaţia de la Teheran.