Avion deturnat de Belarus. Statele baltice iau primele măsuri

Statele Uniunii Europene vor analiza la summitul de luni şi marţi o serie de sancţiuni împotriva regimului din Belarus, inclusiv suspendarea survolării spaţiului aerian al acestei ţări, după ce duminică autorităţile de la Minsk au forţat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia, relatează agenţiile AFP.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clément Beaune a apreciat că o astfel de suspendare ”ar fi o măsură rezonabilă”, întrucât ”a fost pusă în pericol viaţa cetăţenilor europeni” printr-un ”act de piraterie de stat care nu poate rămâne nepedepsit”.

Alte sancţiuni ar putea fi interzicerea accesului companiei aeriene naţionale a Belarusului, Belavia, pe aeroporturile din UE şi extinderea sancţiunilor împotriva unor responsabili belaruşi, circa o sută dintre aceştia fiind deja vizaţi de astfel de măsuri.

Totuşi, a adăugat ministrul francez, trebuie continuat ”un dialog politic” cu Rusia, principala susţinătoarea a regimului din Belarus, ”pentru ca Lukaşenko să plece cât mai repede posibil”.

Un opozant belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminică la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

Alte patru persoane aflate la bordul avionului au rămas la Minsk. Printre acestea se numără şi partenera lui Protasevici, Sofia Sapéga, care a fost arestată împreună cu el, potrivit universităţii unde ea este studentă.

Sofia Sapéga are cetăţenie rusă şi studiază Dreptul la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), fondată la Minsk în 1992 şi constrânsă în anul 2004 să-şi transfere activitatea în Lituania vecină. MAE lituanian a confirmarea arestarea. Ceilalţi pasageri rămaşi la Minsk ar fi agenţi ai serviciilor de securitate belaruse.

Lituania a anunţat că începând de marţi nu va mai autoriza aterizarea sau decolarea niciunui avion care survolează spaţiul aerian al Belarusului.

De asemenea, compania aeriană letonă Air Baltic, care are baze operaţionale şi în Lituania şi Estonia, a anunţat că deocamdată va evita survolarea spaţiului aerian al Belarusului. O recomandare în acest sens este aşteptată din partea Autorităţii Aeronautice letone. Ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, s-a declarat favorabil unei interdicţii a zborurilor companiilor belaruse în UE, plus sancţiuni economice şi evitarea survolului spaţiului aerian belarus.

Eventuale sancţiuni de acest fel împotriva Belarusului vor fi discutate la summitul european care se desfăşoară luni şi marţi. Statele Unite vor examina de asemenea posibile noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Între timp, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a promulgat luni o lege care interzice presei să informeze în direct despre protestele neautorizate ale opoziţiei. ”Este interzisă acoperirea în timp real a manifestaţiilor care încalcă ordinea stabilită, în scop de difuzare sau propagandă. Această interdicţie se aplică şi ziariştilor”, potrivit canalului Telegram asociat serviciului de presă al preşedinţiei belaruse.

Conform aceluiaşi act normativ, ziariştii nu vor putea ”să acţioneze ca organizatori sau participanţi la evenimente masive” şi în acelaşi timp să-şi exercite profesia.

Ambasadorii statelor membre ale NATO vor dezbate marţi, la Bruxelles, cazul interceptării de Belarus a unui avion de pasageri ce efectua un zbor Atena-Vilnius, a anunţat luni un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit AFP şi Reuters.

Un avion de pasageri ce efectua un zbor Atena-Vilnius a fost deviat de pe ruta sa şi, escortat de un avion militar MiG-29, a trebuit să aterizeze la Minsk. După aterizare, autorităţile l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

”Aliaţii sunt în curs de a se consulta cu privire la aterizarea forţată a avionului Ryanair de Belarus şi ambasadorii vor discuta mâine despre acest lucru”, a indicat oficialitatea NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat duminică ”un incident grav şi periculos” şi a solicitat ”o anchetă internaţională” după interceptarea avionului ce făcea legătura între Grecia şi Lituania, două state membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.

„Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor” la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris Jens Stoltenberg duminică pe Twitter.

SUA şi ţările europene au făcut apel la ”eliberarea imediată” a opozantului Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, arestat de forţele de ordine belaruse pe aeroportul din Minsk după aterizarea avionului companiei Ryanair.

Liderii statelor Uniunii Europene vor discuta despre acest caz în cursul summitului de două zile care începe luni la Bruxelles.

Belarusul face deja obiectul sancţiunilor UE, care a adoptat trei seturi de măsuri ca răspuns la evenimentele din această ţară după alegerile prezidenţiale de anul trecut fraudate.

Uniunea Europeană lucra la un al patrulea set de măsuri contra unor demnitari de rang înalt de la Minsk. Potrivit unui diplomat european, sancţiunile suplimentare ar putea include acum suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE deasupra Belarusului, interzicerea avioanelor companiei belaruse Belavia să aterizeze pe aeroporturile din Uniunea Europeană sau suspendarea întregului tranzit, inclusiv la sol, din Belarus către UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *