Avionul invizibil pe radar F-35, folosit pentru prima dată de forţele SUA într-o misiune de luptă în Afganistan

Avioane invizibil pe radar de tip F-35 din dotarea forţelor SUA au fost folosite joi pentru prima dată într-o misiune de luptă, bombardând un obiectiv al insurgenţilor talibani în Afganistan, au declarat oficiali americani, informează site-ul publicaţiei Stars and Stripes.

Totuşi, Statele Unite nu sunt prima ţară care utilizează F-35 în misiuni de luptă. Israelul a anunţat încă din în luna mai că efectuat atacuri aeriene cu această aeronavă de generaţia a cincea.

Avioane F-35B ale Corpului Puşcaşilor Marini, care au decolat de pe nava de asalt amfibiu USS Essex, au atacat o ţintă statică din Afganistan, potrivit informaţiilor comunicate de Comandamentul Central al Forţelor Navale SUA şi de Corpul Puşcaşilor Marini. Comandatul forţelor terestre din zonă a evaluat atacul aerian ca fiind un succes, au precizat autorităţile militare americane.
Varianta F-35B, folosită de Corpul Puşcaşilor Marini din SUA, poate decola pe o distanţă scurtă şi poate ateriza vertical.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump dintre programele de armament din istoria militară a SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, cu un obiectiv de aproape 2.500 de aparate care urmează să fie produse în deceniile următoare.

Cu tot cu întreţinerea tehnică, costul total al F-35 este estimat la 1.500 miliarde de dolari pe întreaga durată a programului până în 2070.

Susţinătorii săi laudă tehnologia sa stealth, care îi permite să treacă nedetectat de radare, viteza supersonică, agilitatea şi senzorii care oferă pilotului un acces de neegalat la o gamă largă de informaţii.

Dar dezvoltarea acestui aparat a fost marcată de întârzieri de calendar şi depăşiri de buget.

În iunie 2014, întreaga flotă americană de F-35 a fost consemnată la sol la decizia autorităţilor americane cu scopul de a continua o anchetă privind circumstanţele unui misterios incendiu survenit la bordul unuia dintre aparate.

Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale Forţelor aeriene ale SUA au fost consemnate la sol la baza aeriană din Luke (Arizona, sud) din cauza unei probleme privind oxigenul piloţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *