Avizul CNSAS pentru Adina Florea, SCANDAL penal: Președintele Colegiului, reclamat la DIICOT

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a depus astăzi, la DIICOT, o plângere privind posibila săvârşire a mai multor infracţiuni de către preşedintele CNSAS, Constantin Buchet.

Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor îl bănuieşte pe preşedintele CNSAS că ar fi comis abuz în serviciu, uzurpare de funcţii, fals intelectual, uz de fals şi comunicare de informaţii false în legătură cu avizul de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică emis pentru numirea Adinei Florea ca procuror şef al DNA. Alianţa susţine, în plângerea depusă la DIICOT, că preşedintele CNSAS, Consantin Buchet, a uzurpat atribuţiile Colegiului CNSAS şi a eliberat, prin încălcarea unor dispoziţii legale exprese, adeverinţa „cu conţinut nereal pe care a folosit-o ulterior trimiţând-o instituţiei solicitante”.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA.

Iohannis a invocat motive de legalitate în sensul că dosarul Adinei Florea nu era complet, întrucât CNSAS nu dăduse o adeverință în acest sens. Președintele CNSAS, Constantin Buchet, fost PRM-ist, înscăunat de PSD la șefia CNAS s-a conformat imediat și a emis adeverința de necolaborare fără a avea însă și avizul membrilor Colegiului.

Avizul, acordat pe șestache de Buchet

Avizul de necolaborare cu Securitatea pentru Adina Florea, propunerea PSD pentru șefia DNA, aviz obligatoriu a exista la dosarul de candidat, a fost acordat ilegal de președintele acestei instituții, acuză majoritatea membrilor Colegiului într-o scrisoare adresată președintelui Iohannis.

Constantin Buchet, președintele CNSAS, este un fost membru PRM și a fost propus de Guvern pentru un loc în Consiliu. Buchet a mai fost membru al Consiliului, propus la momentul respetiv chiar de PRM, dar a fost forțat să demisioneze după ce a negat, fără a avea acest drept, informații din arhiva Securității apărute în spețiul public referitoare la Corneliu Vadim Tudor.

În acest moment, șase din cei 11 membri ai CNSAS contestă verdictul dat de Buchet în cazul Florea:„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existenţa adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care aţi transmis-o CSM şi aţi semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de preşedinte al CNSAS. Documentul face referire la situaţia verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana şi Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-aţi remis CSM, în numele întregii instituţii, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-aţi depăşit atribuţiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, aţi dat verdictul cu privire la lipsa calităţii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securităţii în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcţionare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calităţii de colaborator/lucrător al Securităţii, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet și citată de Mediafax.

Aceştia amintesc de ordonanţa de urgenţă care reglementează funcţionarea CNSAS, precizând că reverificarea Adinei Florea figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a instituţiei, iar procedura de reverificare poate fi finalizată doar în urma unui vot a cel puţin opt membri.

„Totodată, potrivit art. 23 alin (1) din OUG 24/2008 Colegiul poate lucra doar în prezenţa a cel puţin 8 membri. De altfel, în cazul doamnei Florea figurează pe ordinea de zi care ar urma să aibă loc azi, 10 ianuarie, iar procedura de reverificare a domniei sale se poate finaliza numai în urma votului Colegiului. După cum bine ştiţi, în mod firesc, orice membru al Colegiului ar putea solicita suplimentar verificările în cazul său, dacă se consideră necesar. Cu alte cuvinte, simpla prezenţă a sa pe ordinea de zi a şedinţei nu implică, de la sine, votarea menţinerii adeverinţei. În aceea adresă v-aţi pronunţat şi cu privire la lipsa calităţii de lucrător/colaborator în sensul legii în cazul doamnei Constantin Antonia Eleonora, deşi chiar dumneavoastră subliniaţi, în acelaşi paragraf, că persoana nu se verifică, potrivit art. 2 lit. b) coroborat cu art. 5 alin 1 din OUG 24/2008. Nici această speţă nu a făcut obiectul unei analize şi cu atât mai puţin al unui vot în Colegiu”, explică sursa citată.

Conform sursei menţionate, antepronunţarea preşedintelui CNSAS ridică probleme de legalitate, cerându-i lui Constantin Buchet să clarifice, atât în scris, cât şi public, situaţia fără precedent pe care a creat-o pentru instituţie. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că lipsa unei reacţii a preşedintelui CNSAS poate genera un blocaj al instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *