Avocații Carinei Țurcan, acuzată de spionaj în favoarea Republicii Moldova, susțin că „pretinsele dovezi” au fost fabricate

Avocatul fostului manager al companiei energetice ruse Inter RAO Carina Țurcan consideră că probele din ancheta privind pretinsele ei legături cu serviciile de informații ale Republicii Moldova sunt fabricate.

Avocatul Ivan Pavlov a declarat agenției ruse RBK că, după „o analiză minuțioasă”, echipa de avocați a constatat că documentele pe care anchetatorii le consideră dovezi ar fi fost fabricate într-o perioadă ulterioară celei indicate și au fost plasate serviciilor speciale rusești, în mod premeditat, cu scopul de a o discredita pe Carina Țurcan.

„Deocamdată, apărarea nu poate dezvălui detalii, dar o va face, în cazul în care anchetatorii vor refuza să verifice această versiune”, a spus Pavlov. Avocatul a adăugat că Țurcan este gata să colaboreze cu ancheta.

Carina Țurcan a fost arestată pe 19 iunie. Procurorii ruși o acuză că ar fi transmis serviciilor de informații moldovene versiunea electronică a unui proiect de document al ministerului energiei de la Moscova privind activitatea companiilor energetice rusești pe piața internațională.

FSB consideră că Țurcan ar fi transmis Chișinăului și informații privind livrările de energie în Crimeea anexată de Rusia și regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Carina Țurcan respinge toate acuzațiile pe care le-a numit „absurde”. Într-un interviu recent pentru „Meduza”, citat de europa liberă, ea a spus că a activat în „regiuni complicate, uneori cu agenți contractori extrem de complicați și în condiții dificile” și că a asupra ei s-au exercitat presiuni și a primit „avertismente și amenințări”. Toate acestea, în opinia sa, puteau să servi drept motiv pentru cineva interesat ca să o compromită și să o „elimine din proces”.

Inițial, presa din Rusia a scris că fosta șefă de la Inter RAO, originară din Republica Moldova, ar fi fost arestată sub bănuiala de spionaj în favoarea serviciilor de informații românești. Țurcan a renunțat la cetățenia Republicii Moldova în 2016, ca să o poată primi pe cea rusească. Țurcan a condus la Inter RAO divizia pentru Moldova, Ucraina și România, precum și divizia pentru Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *