Avocatul penalilor, Tudorel Toader a pierdut funcția din Comisa de la Veneția. Romania va fi reprezentată de ministrul de Externe și prietenul lui Predoiu

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a stabilit ca România să fie reprezentată în organizația internațională care protejează democrația constituțională de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu, scrie Europa Liberă. Acesta va fi membru cu puteri depline, în timp ce Radu Iulian Sebastian Rădulețu va fi supleant, în timp ce fostului ministru al Justiției Tudorel Toader nu i-a mai fost prelungit mandatul.

Mandatul lui Tudorel Toader, care a expirat în urmă cu o lună, nu a mai fost prelungit, conform informațiilor apărute pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Tudorel Toader era membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018, a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz, iar premierul aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat de 4 ani, în 2018.

Ministerul Justiției l-a propus pe ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru a reprezenta România în Comisia de la Veneția, iar supleant a fost propus Sebastian Rădulețu, fost consilier al lui Cătălin Predoiu.

Rădulețu este din 2015 profesor de Drept la Facultatea de Drept din Craiova. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al Ministrului Justiţiei în perioada iulie – decembrie 2008. La vremea respectivă, ministru al Justiției era Cătălin Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *