Banca Națională a României a majorat din nou indicele ROBOR. Costul creditelor în moneda națională este în creștere.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a fost majorat din nou de Banca Națională a României la 2,28%, de la 2,22%. Totodată, BNR a majorat indicele ROBOR și pentru  intervalele de şase şi nouă luni, la 2,52% și 2,57% conform datelor publicate la data de 25.042018.

Este cea mai mare valoare ROBOR din ultimii trei ani si jumătate, după ce în 27 octombrie 2014 indicele a fost de 2,33%.ROBOR este un indicator de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei, utilizat de instituțiile bancare, pe o perioadă de 3 luni sau 6 luni, pentru a calcula dobânzile la ratele aferente unui credit, adăugând o marjă pe care o stabilesc în funcţie de riscul pe care consideră că şi-l asumă când acordă creditul. ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă.Unul din principalii factori care conduc la majorarea ROBOR este lipsa de lichiditate pe piață. Mai simplu spus, băncile au puţini bani disponibili, aşa că împrumută de la alte bănci mai scump, la dobânzi mai mari.

Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte. Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 2,52%, de la 2,49%. Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,56% la 2,57%.

Sursa foto: www.economica.net

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.