Bani de la stat pentru producătorii de energie

Ministerul Energiei are noi planuri. Mai exact intenţionează promovarea unui mecanism de tipul contractelor pentru diferenţă. Acest mecanism se va aplica tuturor proiectelor de investiţii, în vederea producerii de energie electrică în capacităţi cu emisii reduse de carbon. Implementarea unui astfel de mecanism permite crearea unui cadru transparent care să răspundă riscului la care sunt supuse investiţiile pe termen lung şi oferă un mediu atractiv, stabil şi predictibil pentru investitori.

Astfel, în cazul în care preţul obţinut de ei pe piaţă este sub preţul de exercitare, vor primi o plată reprezentând diferenţa între preţul de referinţă şi preţul de exercitare. În schimb, dacă preţul obţinut de ei din vânzarea de electricitate pe piaţa competitivă este mai mare decât preţul de exercitare, producătorii trebuie să ramburseze diferenţa până la nivelul preţului de exercitare. Preţul de referinţă va fi diferit pentru fiecare tip de tehnologie.

Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei susţine că „un astfel de mecanism va fi adoptat în condiţiile specifice din România şi în acord cu legislaţia europeană în domeniul pieţei de energie, concurenţei şi ajutorului de stat. Mecanismul va urmări menţinerea unui mix echilibrat, bazat pe tehnologii cu emisii reduse de carbon, precum şi utilizarea eficientă a resurselor, care să asigure autonomia României în producerea energiei electrice. Se vor avea în vedere acele tehnologii care pot contribui la atingerea ţintelor de energie şi mediu, care se vor stabili pentru România la nivelul anului 2030”.

Comisia Europeană a aprobat deja un ajutor de stat de tipul contractelor pentru diferenţă pentru o nouă centrală nucleară care se construieşte în Marea Britanie.
Oficialii Nuclearelectrica au declarat în mai multe rânduri că un astfel de mecanism ar putea ajuta la finalizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Aceasta deoarece investiţia în cele două noi reactoare, estimată la peste 6 miliarde de euro, nu este fezabilă având în vedere preţurile actuale din piaţă.

Sursa foto: www.zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *