Barack Obama îi acuză pe republicani că ar ameninţa democraţia

Fostul preşedinte american, Barack Obama, i-a acuzat sâmbătă pe republicani că ameninţă democraţia în SUA, înaintea unor alegeri locale foarte strânse, considerate un test naţional asupra popularităţii actualului preşedinte Joe Biden, într-un moment în care acesta negociază dur un plan masiv de investiţii cu Congresul, comentează France Presse.

Fostul preşedinte se deplasase la Richmond, în sudul conservator al statului american Virginia, pentru a-l susţine pe democratul Terry McAuliffe (64 de ani), candidat la postul de guvernator, aflat la egalitate în opţiunile electoratului cu republicanul pro-Trump, Glenn Youngkin (54 de ani), înaintea scrutinului din 2 noiembrie.

În faţa câtorva sute de tineri militanţi entuziaşti, reuniţi la Virginia Commonwealth University din Richmond, el a afirmat că Yougkin ar intenţiona să suprime posturi de cadre didactice, să reducă accesul la avorturi şi că ar sprijini afirmaţiile lui Donald Trump, care pretinde că alegerile prezidenţiale i-au fost furate.

„Din câte ştiu, principalul mesaj al adversarului lui Terry este că e un tip ca toată lumea pentru că poartă hanorac din fleece. Şi a acuzat şcolile că spală pe creier copiii noştri”, a spus Obama. „El a mai spus că vrea să ceară verificarea maşinilor de vot utilizate la ultimul scrutin. Şi ar trebui să credem că el ne va apăra democraţia?”.

Joe Biden a câştigat alegerile în Virginia cu un avans de 10 puncte în 2020, iar republicanii nu au mai câştigat alegerile în acest stat din 2009, dar avansul lui Terry McAuliffe în sondaje s-a redus în ultimele săptămâni şi a ajuns de acum la marja de eroare.

Obama, care rămâne democratul cel mai popular în SUA la cinci ani după ce a părăsit Casa Albă, vrea să dinamizeze alegătorii afro-americani, un electorat-cheie în acest stat sudic, în special în regiunea Richmond, unde unul dintre cele mai importante simboluri ale trecutului sclavagist al ţării, statuia generalului confederat Robert Lee, nu a fost demontată de pe soclu decât luna trecută.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *