Barca solară intactă a faraonului egiptean Keops a fost transportată la Marele Muzeu Egiptean VIDEO

Barca solară intactă a faraonului egiptean Keops, veche de 4.600 de ani, a fost transportată la Marele Muzeu Egiptean, care va fi inaugurat în curând lângă piramidele din Giza, a anunţat sâmbătă Ministerul Antichităţilor.
După ce a traversat străzile din Giza într-un vehicul autonom, barca lui Keops, descoperită în 1954 în colţul sudic al Marii Piramide, şi-a încheiat lunga călătorie spre Marele Muzeu Egiptean (GEM)”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de AFP.

Marea Piramidă din Cairo – cunoscută şi sub numele de Piramida lui Keops – este cea mai mare dintre cele trei piramide de la Giza şi adăposteşte mormântul lui Keops.

Bărcile solare erau îngropate lângă camerele funerare regale, deoarece trebuiau să transporte defuncţii în viaţa de apoi.

Barca lui Keops, lungă de 42 de metri şi cu o greutate de 20 de tone, este „cel mai mare şi cel mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii”, a precizat ministerul.

Călătoria sa cu un vehicul special telecomandat, importat din Belgia, a început vineri seara şi a durat 10 ore, a anunţat agenţia oficială de presă MENA.

GEM, situat pe platoul Giza, unde se află faimoasele piramide, a fost prezentat de Egipt ca un reper arheologic important care adăposteşte cele mai valoroase antichităţi. Data inaugurării muzeului nu a fost precizată.

Egiptul se bazează pe o serie de descoperiri arheologice recente pentru a-şi revigora sectorul turistic vital, dar aflat în dificultate, după ce a suferit multiple şocuri, de la revolta din 2011 la actuala pandemie de COVID-19.

În aprilie, autorităţile au mutat la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene 22 de mumii ale regilor şi reginelor Egiptului antic în cadrul unei ceremonii grandioase pe străzile din Cairo.

Prima corabie a faraonului a fost descoperita n anul 1954 pe latura de sud a piramidei, iar a doua a fost gasita acum pe latura de vest, ele zacand ingropate inca din anul 2.500 i.Hr.

Prima barcă a fost reconstruită și expusă încă din anul 1987 într-un muzeu de lângă Marea Piramida.

Reconstruirea celei de-a doua barci a ajutat istoricii să descopere adevartul scop al ambarcațiunii. Prima barcă „a avut o funcție simbolică foarte clară, fiind destinată călăoriei faraonului între pământ și cer”, a declarat egiptologul Anders Bettum de la British Museum.

„Barca solară” a reprezentat un vas ritual care îl transporta pe regele inviat, împreună cu zeul soarelui Ra pe cer. În schimb, barca excavată prezintă unele semne conform cărora ea ar fi fost utilizată pe apă și este posibil să fi fost folosită ca o „barcă funerară” pentru a transporta trupul îmbălsămat al faraonului de la Memphis la Giza.

Bărcile solare au jucat un rol important în mitologia egipteană. La vremea aceea, se credea că Ra, zeul soarelui, traversa în viața de apoi într-o barcă solară, luptându-se cu alți zei și fiare.Îngropate în apropierea Marii Piramide din Gizeh, cele două bărciau fost probabil gândite pentru a-i servi faraonul Khufu (Cheops)în călătorii sale de pe celălalt tărâm.

O serie de gravuri descoperite pe pereții templului Abydos dinEgipt ilustrează prototipul unei bărci solare. Modelul a inspirat,cel mai probabil, și cele două ambarcațiuni descoperite înapropierea piramidelor din Gizeh. Ambele au fost îngropate la maibine de 30 de metri adâncime. Reconstrucția primei bărci,descoperite la sfârșitul anilor 1980, a durat în jur de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *