Băsescu ar putea afla vineri verdictul în dosarul CNSAS

Judecătorii de la Curtea de Apel București ar putea da vineri  verdictul în dosarul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit mediafax.ro.

În cazul în care magistrații ar decide că Băsescu a fost colaborator al Securităţii, ar însemna, automat, și că acesta a comis fals în declaraţii când a completat declaraţiile pe propria răspundere care susţineau contrariul, cu ocazia candidaturilor la diverse demnităţi, inclusiv cea de preşedinte al României.

La ultimul termen al dosarului, Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. „Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (…) Hai să vedem procesul”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la Curtea de Apel București.

Traian Băsescu a mai precizat că o decizie a instanței în defavoarea sa îi va afecta imaginea. Întrebat dacă a fost colaborator al fostei Securități, fostul șef al statului a spus: „Nu, am declarat tot timpul că nu”.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de Mediafax, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *