Băsescu: Dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul

Traian Băsescu a declarat că este un mare avantaj să ai o justiţie recunoscută, fiindcă atunci sunt recunoscute şi deciziile instanţelor din România, în contextul Tratatului UE. Fostul preşedinte a precizat că „dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul”.

„Tratatul spune aşa: «în domeniile de competenţă partajată. Dacă un stat al UE vrea să reglementeze ceva o face numai dacă nu există o directivă sau o reglementare a UE». Deci poţi s-o faci dacă ceea ce vrei să reglementezi nu este reglementat de Uniunea Europeană, dar dacă este reglementat, nu ai voie să iei măsuri naţionale care intră în coliziune cu competenţa respectivă care este partajată”, a afirmat Traian Băsescu, La Universitatea de Vest din Timişoara, citat de mediafax.

„Citind atribuţiunile de competenţă unică ale Uniunii cu cele de competenţă partajată, constaţi că are dreptate şi Timmermans să ţipe la Bucureşti că justiţia este competenţă partajată şi drepturile fundamentale sunt reglementate la nivel european. Iar a avea spre exemplu, pentru că e la modă justiţia zilele astea, a avea o justiţie recunoscută este un mare avantaj pentru că sunt recunoscute deciziile instanţelor din România. Dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul. Deciziile justiţiei din România nu mai sunt recunoscute şi puse în aplicare pe teritoriul UE”, a completat fostul şef al statului.

Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a transmis miercuri seara că prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans i-a spus premierului Viorica Dăncilă, la a doua întâlnire pe care au avut-o în ultima lună, că există îngrijorări tot mai mari legate de evoluţiile din ultima perioadă în ceea ce priveşte domeniul justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *