Băsescu lansează critici  dure  cu  privire la  relaxarea măsurilor anti-COVID: “Deschidem şcolile într-un moment în care răspândirea acestei noi tulpini este mare”

Traian Băsescu a  lansat, duminică seara,  la România  TV, o serie de   critici  dure  cu  privire la relaxarea măsurilor anti-COVID în România. El acuză autorităţile că în timp ce Comisia Europeană recomandă să se întărească măsurile de prevenire a răspândirii tulpinii din Marea Britanie, care este mai agresivă şi are efecte şi asupra copiilor, şi toate ţările respectă recomandarea comisarului european pe Sănătate, noi trecem la relaxare.

„Noi în toată campania asta din februarie până acum am fost în contratimp. Şi acum tot în contratimp suntem. Am avut o întâlnire cu comisarul european pe Sănătate săptămâna trecută şi mesajul a fost următorul: „Europa este pe un plafon din păcate foarte înalt al îmbolnăvirilor”. Din păcate, se estimează un nou val generat de noua tulpină care a apărut, iar recomandarea CE este să se întărească măsurile de prevenire a răspândirii acestei noi tulpinii, care este mai agresivă şi are efecte şi asupra copiilor. Exact în acest moment, când toate ţările respectă recomandarea comisarului pe Sănătate, care nu a venit cu părerile lui acolo, ci cu analize ştiinţifice, în acest moment trecem la relaxare”, a declarat  Băsescu.

Fostul preşedinte  al  României, Traian Băsescu, i-a criticat şi pe prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, şi pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care au anunţat vineri că s-a luat decizia de relaxare a măsurilor în Bucureşti pentru că „aşa prevede HG 3/2021”.

„Şi am văzut argumentul suprem: aşa scrie în Hotărârea de Guvern. Păi, măi frate, modifică HG, adapteaz-o la realitatea de acum. Cred că ne-am grăbit, cum ne-am grăbit şi cu şcolile. Nu avem dascăli vaccinaţi, dar în schimb deschidem şcolile într-un moment în care răspândirea acestei noi tulpini este mare. Ea (răpândirea n.red.) poate fi limitată, dar nu poate fi oprită”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a dat exemplul premierului britanic Boris Johnson, „care a cerut unuia dintre producătorii de vaccinuri, a cerut public celor de la Oxford, să adapteze vaccinul la noua tulpină”.

„Există o vulnerabilitate generată de transformarea pe care a suferit-o virusul”, a mai spus Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *