Bătălie pe Africa între Rusia și Occident

După o perioadă de relații relativ slabe după prăbușirea URSS, Moscova se întoarce în fortă pe continentul african, pentru că Putin a pus ochii pe diamantele și mineralel rare de aici, intrând în conflict cu alte mari puteri.

Liderul de la Kremlin, nostalgic declarat al URSS, nu a uitat că Uniunea Sovietică a acordat un sprijin important mai multor națiuni africane, în special în perioada de după decolonizarea acestor țări și încearcă acum să profite de acest avantaj și să readucă în tabăra sa aceste state. URSS nu a sprijinit aceste țări de dragul lor, ci pentru a-și spori considerabil influența politică, culturală, militară și comercială în fața capitaliștilor. Mulți specialiști ruși, militari și civili, au lucrat în Africa pe timpul URSS.

Moscova are mai multe avantaje evidente: absența istoriei coloniene față de continentul african, și în plus URSS a oferit un sprijin major mișcărilor africane de eliberare națională în lupta lor împotriva colonialismului și neocolonialismului. La aceasta se adaugă o participare importantă la instruirea funcționarilor africani, fie prin sosirea specialiștilor ruși pe continenul negru, fie prin invitarea a mii de studenți africani să vină și să studieze în universități sovietice. Mulți dintre acești foști studenți ocupă acum poziții de conducere în mai multe țări de pe continent. Toate acestea nu au fost uitate nici până astăzi. În plus, politica de astăzi a Rusiei, care închide ochii la regimurile dictatoriale o face deosebit de atractivă, în comparație cu alte state occidentale democratice.

Dar cum cimentează Moscova aceste legături: întărește alianța strategică cu Algeria, atât în ceea ce privește cooperarea tehnico-militară, cât și civilă, promovează zone de liber-schimb cu Marocul și Egiptul, construiește centrale nucleare în Africa de Sud și Egipt. Nu trebuie neglijate exporturile de cereale, îngrășăminte chimice și fertilizanți rusești către mai multe țări de pe continent, colaborările în domeniul minier și educațional. Rusia continuă să atragă studenți din aproape toate țările continentului negru. Și nu în cele din urmă, lansarea de noi proiecte cu participarea Rusiei în Guineea Ecuatorială, Uganda, Burundi, Zambia, Zimbabwe.

Franța vrea să recucerească Republica Centrafricană

După dezangajarea militară a Franței, ocupată în Sahel cu operațiunea „Barkhane”, instructori ruși au aterizat în Republica Centrafricană (RCA), unde întăresc relațiile militare și dinamitează procesul de pace inițiat de ONU, scrie „Le Monde“.

Din 1960, când Republica Centrafricană a obținut independența oficială, conflictele sângeroase au continuat în țară aproape fără pauză. De atunci și până în 2016, Franța a efectuat șapte operațiuni militare în RCA, fie pentru a „stabiliza situația”, fie pentru a schimba conducerea țării.
Ultima misiune militară franceză în RCA (numită „Sangaris”) a început cu aprobarea ONU în decembrie 2013, după o nouă lovitură militară și venirea la putere a gruparii jihadiste Seleka. Misiunea a durat aproape trei ani, până în octombrie 2016, când autoritățile franceze au pus capăt acesteia, crezând că operațiunea „s-a încheiat cu succes”. Cel puțin așa credea Jean-Yves Le Drian, care în acel moment era ministru al apărării (în prezent conduce Ministerul de Externe al Franței).

Au existat și alte motive pentru sistarea misiunii. În primul rând, autoritățile franceze au decis să transfere forțe și finanțe suplimentare pentru rezolvarea unei sarcini mai importante în Africa – și anume, lupta împotriva grupărilor jihadiste din regiunea Sahel (Mali, Niger, Ciad, Mauritania, Burkina Faso). În al doilea rând, la Paris s-a considerat că, în comparație cu alte țări ale continentului, Republica Centrafricana, cu cele cinci milioane de locuitori ai săi, nu are o importanță așa mare.

De aceea, în toamna anului 2017, „nu am văzut nimic rău în sosirea rușilor”, declara o sursă diplomatică franceză. Astfel, în decembrie 2017, Franța, împreuna cu alte țări ale Consiliului de Securitate al ONU, a votat pentru ridicarea embargoului și permisiunea Moscovei de a livra o anumită cantitate de arme către RCA, incusiv trimiterea unui „contingent limitat” de „instructori militari”.

Dar, obținand posibilitatea să „bage piciorul în pragul ușii”, rușii „au spart-o”, scrie Le Monde. „Trimisul” Moscovei în RCA, Valeri Zaharov „a fost angajat al celei de-a 12-a secții a KGB din Leningrad”, a declarat ziarului o sursă franceză sun anonimat. Acum, Zaharov este consilier oficial pentru securitate națională al președintelui Republicii Centrafricane. Anterior, acest post strategic a fost întotdeauna ocupat de reprezentantii Franței, astfel că sosirea rusului „a avut efectul șocului electric pentru francezi”. În plus francezii sunt preocupați că nu cunosc „conținutul exact al negocierilor ministrului rus de externe, Serghei Lavrov cu președintele RCA, de la Soci din septembrie 2017 și nici conținutul acordului încheiat în august 2018 între Moscova și Bangui „privind cooperarea militară”.

Umbra „bucătarului lui Putin“

La 23 iulie 2018, grupul de experți ONU privind Republica Centrafricană a adresat o scrisoare președintelui Consiliului de Securitate, „exprimându-și regretul” cu privire la „lipsa de transparență” în ceea ce privește furnizarea de arme rusești în această țară. De atunci, Statele Unite au lansat un proces de suspendare a autorizației de livrare a armelor. Un alt mister este cât de mulți „instructorii” ruși se află în RCA, comparativ cu cei 170 aprobati prin decizie a Consiliului de Securitate al ONU? „O mie – așa cum se spune în unele ambasade din Bangui?”

Singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că ei nu sunt angajați numai în pregatirea militarilor RCA, dar și în afaceri și există cel puțin o persoană care îmbină cele două activități: oligarhul Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin”.

„Compania militară privată Sewa Security Services, cu sediul în Bangui, înființată în urma cu câteva luni, este probabil o ramură a Armatei de mercenari ”Wagner”. Tot Prigojin se află, probabil, în spatele ”Lobaye Invest”, firma care a primit de la autoritățile Republicii Centrafricane dreptul de a efectua prospecțiuni în zonele de diamante ale țării, unde perimetrul de securitate este acum asigurat de ”Sewa”. „Le Monde“ mai amintește că, în iulie a.c., încercând să investigheze această activitate, trei jurnaliști ruși au fost uciși în RCA .

La sfârșitul lunii august, conducătorii grupărilor armate din Africa Centrală, „sub auspiciile Moscovei”, s-au adunat în Khartoum (capitala Sudanului) . Inițiativa de pace a Rusiei irită capitalele occidentale, deoarece „împiedică” „procesul legitim de negociere” efectuat sub auspiciile Uniunii Africane. La discuțiile de la Khartoum, așa cum au declarat ziarului „Le Monde“ „doi participanți”, a fost prezent „bucătarul lui Putin”, care a sosit de la Moscova la bordul avionului său privat. În ce calitate a fost prezent?

A fost autorizat de Kremlin? Sau reprezenta un interes particular de afaceri? Probabil și una și alta”, a explicat publicației franceze un expert informat. Acum, Parisul intenționează să intensifice eforturile de „recâștigare a controlului asupra RCA, de a se contrapune influenței Moscovei…”, mai spune diplomatul francez.

Rusia vrea bază militară în Somalia?

Potrivit portalului de știri Front South, diplomații ruși au început negocierile privind construirea unei baze militare în nordul Somaliei. Portalul anunță că negocierile privind construirea unei baze militare rusești în nordul Somaliei sunt în curs de desfășurare și se pare că au început la începutul anului 2017.

Se vorbește despre construirea unei baze care să poată găzdui 1.500 de militari și a unei infrastructuri portuare pentru găzduirea și întreținerea a două distrugătoare, patru corvette și două submarine. De asemenea, este planificată construirea a două piste pentru 6 avioane militare de transport și aproximativ 15 avioane de luptă. Baza ar urma să fie situată în jurul orașului Zeila.

Canalul de televiziune Telegram Directorate 4 menționează că o bază militară a Emiratelor Arabe Unite este deja în zonă. O bază în nordul Somaliei ar putea avea o importanță strategică, controlând intrarea în Canalul Suez. Baze ale multor state, inclusiv Emiratele Arabe Unite, China, Franța, Statele Unite, Japonia și Turcia se află în prezent în regiunea din Cornul Africii.

Într-un interviu acordat agenției Sputnik, directorul Departamentului Africa din MAE rus a declarat că desfășurarea bazelor navale rusești în Africa nu a fost discutată în acest moment. Cu toate acestea, Rusia este gata să devină un mediator în conflictul care zguduie Republica Centrafricană.

Problema desfășurării bazelor navale rusești în țările africane nu este pe ordinea de zi, a declarat Andrei Kemarski, directorul Departamentului Africa din MAE rus.

„Crearea bazelor navale nu este discutată în prezent. Dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu țările africane are o istorie îndelungată și reprezintă unul dintre domeniile importante ale cooperării noastre din epoca sovietică “, a declarat Andrei Kemarski.

El a adăugat că „armatele multor țări africane au fost organizate pe modelul sovietic și au fost înzestrate cu armament sovietic și apoi cu arme rusești. Desigur, dorim să continuăm această cooperare.”, a adăugat diplomatul.

Andrei Kemarski a mai spus că Rusia este pregătită să răspundă pozitiv la cererea de mediere pentru soluționarea conflictului din Republica Centrafricană de îndată ce procesul intră în faza de negociere și Moscova va primi o cerere adecvată de la ambele părți în conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *