Beatrice Mahler afirmă că tulpina africană i-ar putea îmbolnăvi și pe cei care au avut, deja, COVID

 

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Mrius  Nasta”, din Capitală, a declarat, vineri seara,  la Digi24, după ce s-au înregistrat primele două cazuri de pacienți români infectați cu tulpina sud-africană a coronavirusului, că mutația ar putea pune probleme inclusiv celor au trecut prin varianta ‘clasică’ a COVID.

„Era de așteptat să circule și în România această tulpină, pentru că avem informații că în anumite țări din Europa e deja în circulație. Este o tulpină care pune probleme. Dacă vorbim de modul în care vaccinurile pe care le avem în România, sunt eficiente și da, știm că Moderna are studii care confirmă eficacitatea. La Pfizer sunt date despre efecte cu o scădere ușoară a eficienței, dacă vorbim de forme asimptomatice. Și Astra Zeneca e eficient, pentru că există o protecție pentru formele severe de boală și în cazul infectării cu această tulpină, asta înseamnă că pacienții vaccinați cu Zeneca nu vor face forme de boală care să le pună viața în pericol și asta este cel mai important”, a spus Beatrice Mahler

„Suntem atenți la modul în care va circula tulpină sud-africană și, de ce nu, trebuie să fim atenți la prezența tulpinii braziliene, care e foarte contagioasă și ar aduce risc de infectare și pentru persoanele care au trecut prin boală, undeva la 67%”, a mai adăugat Mahler.

Primul caz de infectare cu varianta sud-africană este o femeie din Capitală, care provine dintr-un focar cu trei cazuri de COVID-19, dintre care acesta a fost confirmat ca fiind o infectare cu această tulpină. Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă și s-a infectat în județul Argeș, spun specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică. Este asimptomatic și a fost descoperit cu această infecție după ce s-a testat, la cerere, în vederea plecării în Turcia. Acesta nu are un istoric de călătorie, nu este contact cu un alt caz confirmat, motiv pentru care nu se știe cum s-a infectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *