Belgia a decis ce va face cu Carles Puigdemont

Unless you’ve been living under a rock last year, then memes featuring Nicholas Cage and Kyley……

Belgia a decis ce va face cu Carles Puigdemont

 

Justiţia belgiană a pronunţat joi încetarea procedurii de extrădare care îi vizează pe fostul lider catalan Carles Puigdemont şi alţi patru membri ai fostului executiv catalan aflaţi în Belgia, consecinţă a retragerii de către Madrid a mandatelor de arestare europene emise pe numele lor, a anunţat avocatul belgian Paul Bekaert,transmite AFP, potrivit agerpres.

Judecătorul unic al Camerei Consiliului neerlandofon din Bruxelles a declarat ‘lipsită de obiect’ această procedură, a precizat Bekaert.

 

Mandatele de arestare europene pe numele celor cinci foşti demnitari catalani au fost retrase pe 5 decembrie de către un judecător de la Curtea Supremă a Spaniei, la cinci săptămâni după emiterea lor de către o altă jurisdicţie din Madrid, Audienţa Naţională.

”Atunci când mandatul de arestare european este retras, procedura devine lipsită de obiect, este logic”, a explicat avocatul belgian.

Carles Puigdemont, Antoni Comin, Meritxell Serret, Lluis Puig şi Clara Ponsati, care s-au autoexilat în Belgia pe 30 octombrie, îşi văd astfel ridicate limitele impuse libertăţii lor de circulaţie de către justiţia belgiană în cadrul procedurii de extrădare.

Totuşi, ei riscă arestarea în Spania, în virtutea urmăririi judiciare care a fost menţinută în această ţară.

După decizia Curţii Supreme spaniole, Carles Puigdemont şi-a anunţat intenţia de a rămâne în Belgia ‘pentru moment’. El a precizat că nu exclude să revină în Spania după alegerile regionale din Catalonia, dar cu anumite condiţii.

Doisprezece din cei 14 membri ai guvernului catalan demis sunt candidaţi la scrutinul regional convocat de Madrid pentru 21 decembrie, inclusiv Carles Puigdemont, care susţine că, în caz de victorie, va fi restabilit ca ‘preşedinte legitim’ al executivului catalan.

SURSA: BLACKNEWS.RO

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *