Belgia a primit un nou mandat de arestare european pe numele fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont

Belgia a primit de la Curtea Supremă a Spaniei un al treilea mandat de arestare european pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a Parchetului din Bruxelles, transmite Reuters.

Mandatul a fost redactat în limba spaniolă, dar legea belgiană prevede că documentul trebuie să fie trimis în una dintre cele trei limbi naţionale ale Belgiei sau în limba engleză. În acest caz, Spania va trimite un nou mandat săptămâna viitoare, a precizat purtătoarea de cuvânt.

”Luând în considerare complexitatea dosarului şi cele două mandate de arestare europene trimise anterior împotriva domnului Puigdemont, cazul va necesita o analiză judiciară amănunţită”, a adăugat reprezentanta Parchetului bruxellez.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, Carles Puigdemont a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă la Roeselare (provincia belgiană Flandra Occidentală), că va respecta decizia justiţiei belgiene cu privire la mandatul de arestare european emis pe numele său.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

Principalul actor al tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017, Carles Puigdemont a părăsit Spania pentru a scăpa de urmărirea judiciară, actualmente trăind în exil în Belgia.

Parlamentul European îi interzice accesul în sediile sale

Parlamentul European (PE) îi interzice complet accesul în sediile sale fostului preşedinte separatist al guvernului catalan Carles Puigdemont, după ce justiţia spaniolă a emis luni un nou ordin european de arestare şi extrădare împotriva lui, au confirmat pentru Efe surse parlamentare, care au subliniat că decizia se încadrează în „cooperarea dintre statele membre şi instituţiile europene”.

Legislativul european a luat o decizie similară în noiembrie 2017, când a fost emis primul ordin de arestare împotriva fostului preşedinte al guvernului regional catalan, care se refugiase în Belgia la sfârşitul lunii octombrie a acelui an, la scurt timp după un referendum ilegal de independenţă.

Puigdemont, care a fost ales europarlamentar la ultimele alegeri europene dar nu a putut să-şi preia mandatul, a ajuns la Parlamentul European pentru prima dată în martie acest an pentru a participa la inaugurarea unei expoziţii dedicate limbii catalane, organizată în cadrul PE, în calitate de invitat al eurodeputatului pe atunci Ramon Tremosa (Partidul Democrat European Catalan, PDeCAT).

Cu toate acestea, la sfârşitul lunii mai, lui nu i s-a permis accesul în sediul instituţiei de la Bruxelles pentru a începe procedurile de a fi acreditat ca membru al Parlamentului European, întrucât legislativul a suspendat procedura provizorie în aşteptarea primirii notificărilor oficiale ale autorităţilor naţionale privind conţinutul listei oficiale a eurodeputaţilor, pe care el nu figura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *