Belgia funcționează de mai bine de un an fără guvern și riscă să se îndrepte spre noi alegeri anticipate

În Belgia, care funcționează fără un guvern de mai bine de un an, încă din decembrie 2018, negocierile pentru a forma un guvern s-au împotmolit și mai tare . Regele Philippe a chemat din nou partidele la consultări.

Ultimul negociator numit de regele Philippe , creștin-democratul flamand Koen Geens, a abandonat vineri, deoarece mizase totul pe o înțelegere între socialiștii francofoni și naționaliștii flamanzi. „Pentru această legislatură, PS nu dorește o coaliție cu N-VA. (…) Dar sunt convins că această formulă ar fi fost cel mai bun lucru pentru țară”, a declarat Koen Geens (CD&V) în o declarație formulată după ce i-a prezentat, vineri seara, regelui demisia sa din funcția de comisar regal. El și-a prezentat raportul final suveranului, care i-a și acceptat demisia și a început ieri consultările pentru a stabili următorii pași.

Publicația Le Soir, scrie ironic că ruptura a avut loc de Sfântul –Valentin, iar regele a fost luat prin surprindere și că își joacă acum ultima carte. Alternativa ar fi organizarea de noi alegeri, după mai bine de un an de negocieri sterile între partidele și comunitățile lingvstice din Belgia. Cotidianul francofon „L’Echo“ are chiar un editorial care se intitulează: „Și noi ne-am săturat“ .

Mai mult, publicația notează că Bănca Națională a Belgiei și Comisia Europeană, au avertizat că încep să se resimtă efectele faptului că țara nu are un guvern de atâta vreme, cu toate că nu este pentru prima oară când este pe pilot automat: deficitele cresc, problemele se adună. Dar sunt și voci care spun că în ciuda faptului că guvernul este minoritar, parlamentul lucrează din greu pentru a adopta legi.

Dar, spun analiștii, fără un buget, este imposibil făcut rectificări bugetare în mod durabil pentru a face față numeroaselor provocări care urmează. Cele 1.000 de legi pe care Parlamentul le-a votat de la începutul crizei conduc țara pe un teren minat : sunt decizii luate fără a verifica impactul asupra finanțelor publice și, mai rău, dau o influență considerabilă partidelor extremiste.

În ceea ce privește reîntoarcerea la urne, o pistă care pare din ce în ce mai inevitabilă, va fi nevoie de timp pentru organizarea acestora și vor trebui plătite costuri financiare și democratice, notează „L’Echo“. Publicația spune că trebuie regândit fundamental sistemul electoral pentru a împiedica o mână de politicieni să blocheze țara. Și „ De Tijd“ constată că asistăm la o criză a statului belgian și a întregului său sistem politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *