Belgianul Charles Michel a fost reales preşedinte al Consiliului European

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi în cadru extraordinar la Bruxelles, l-au reales joi pe Charles Michel în funcţia de preşedinte al Consiliului European, informează agenţiile de presă internaţionale.

Fostul premier al Belgiei în vârstă de 46 de ani a fost ales cu unanimitate în funcţia respectivă pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate (1 iunie 2022 – 30 noiembrie 2024). El nu va putea candida pentru un al treilea mandat.

Charles Michel este preşedinte al Consiliului European începând cu 1 decembrie 2019.

Această funcţie, devenită permanentă în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, a mai fost ocupată de fostul premier belgian Herman Van Rompuy şi, ulterior, de fostul premier polonez Donald Tusk, fiecare obţinând şi un al doilea mandat.

Rolul preşedintelui Consiliului European este de a pregăti summiturile Uniunii Europene. De asemenea, el asigură reprezentarea externă a UE la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Printre altele, Charles Michel a condus în vara lui 2020 un summit-maraton, de patru zile şi patru nopţi, consacrat unui plan de relansare masiv pentru a face faţă crizei cauzate de pandemia de COVID-19, finanţat pentru prima dată printr-un împrumut comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.