Bellingcat a aflat numele adevărat al celui de a-l treilea implicat în cazul Skripal: Denis Sergheev

Platforma de investigații Bellingcat și publicația The Insider a aflat că numele adevărat al celui de-al treilea implicat în otrăvirea celor doi Skripal este Denis Sergheev. Potrivit primei versiuni a jurnaliștilor, numele agentului GRU este Serghei Fedotov, transmite Meduza.

Bellingcat afirmă că autoritățile ruse au încercat să elimine orice informație din surse deschise despre Denis Sergheev, Anatoli Cepiga și Aleksandr Mișkin, cei trei implicați în otrăvirea familiei Skripal.

Potrivit anchetei, Sergheev s-a născut la 17 septembrie 1973 în Urșala, Kazahstan. Aceeași dată figurează pe numele lui Serghei Fedotov. El și-a satisfăcut serviciul militar în Novorossiisk, iar la începutul anilor 2000 s-a înscris la Academia militar-diplomatică (Conservatoriul GRU).

Numele lui Sergheev apare ca acționar la diferite companii ce semănau cu denumirile unor firme mari. Apoi toate aceste companii au fost lichidate, și s-a demonstrat că acționari la ele au fost mai mulți agenți GRU. Firmele puteau fi folosite pentru a facilita procesul de obținere a vizelor. În 2009, Sergheev ar fi primit un credit de un milion de dolari, în caliate de administrator a unei firme cu sediul în Riga. Jurnaliștii n-au putut găsi urmele acestei firme. În anul 2010. Acesta a obținut pașaport pe numele lui Serghei Fedotov.

Ancheta mai spune că agentul a fost implicat în încercarea de lovitură de stat din Muntenegru.

Publicația Insider și grupul Bellingcat au lansat o anchetă comună cu privire la al treilea suspect în cazul otrăvirii familiei Skripal, este presupusul ofițer de informații rus Serghei Fedotov acum Denis Sergheev. Ancheta spune că Sergheev a încercat să-l otrăvească pe omul de afaceri bulgar Eimilian Gherbev cu ajutorul substanței toxice „Noviciok”, cu câțiva ani înainte de atentatul asupra familiei Skripal, transmite Meduza.

Pentru prima dată, numele lui Fedotov a fost publicat de site-ul Fontanka în octombrie 2018. Publicația britanică The Tekegraph a confirmat la 6 februarie implicarea acestuia la tentativa de asasinare făcând referire la propriile surse. The Insider și Bellingcat au anunțat că Serghei Fedotov este un pseudonim. Acestea au anunțat și patronimicul fictiv al presupusului agent este Viaceslavovici.

Ancheta susține că numele de agent, Fedotov l-a primit în anul 2010, la fel ca și Aleksandr Petrov și Ruslan Bașirov. De atunci, el a călătorit mult în Europa și Asia Mijlocie. „Fontanka” a scris că Fedotov a călătorit în Praga în 2014 și în Londra în 2018 concomitent cu Petrov și Bașirov. Potrivit surselor The Telegraph, Fedotov a ajuns în Marea Britanie în ziua otrăvirii celor doi Skripal. El urma să plece cu aceeași cursă cu care au zburat Petrov și Bașirov, dar a renunțat la acea cursă din motive necunoscute.

Potrivit informației The Insider și Bellingcat, Fedotov (Denis Sergheev) a călătorit și în Bulgaria. Asta s-a întâmplat în 2014 sau 2015, ancheta prezintă ani diferiți. El a aterizat în orașul stațiune Burgas pe 24 aprilie din Moscova. El avea bilet întors pe data de 30 aprilie, dar deja în seara zilei de 28 aprilie el a ajuns în Istanbul de unde a cumpărat un bilet cu destinația Moscova. Mai devreme, în aceeași zi, în Sofia, a fost spitalizat omul de afaceri bulgar Emelial Ghebrev. El și-a pierdut cunoștința la o recepție. S-au simțit rău și fiul lui Ghebrev și unul dintre managerii de top ai companiei sale.

Toți trei au fost duși la spital cu simptome de otrăvire severă. Laboratorul Universității din Helsinki, specializat pe arme chimice, au găsit în corpul lui Gherbev urme de doi organofosfați. Aceste probe demonstrează că bărbatul a fost otrăvit cu substanțe din clasa „Novichok”. Ancheta nu spune dacă aceeași substanță a fost găsită la ceilalți doi otrăviți.
Gherbev a ieșit din comă. Dar starea lui s-a înrăutățit în luna mai, și a coincis cu o nouă vizită a lui Sergheev în Bulgaria. Presupusul agent iarăși a venit pentru trei zile în Bulgaria și a plecat cu o altă cursă decât cea programată.

Gherbev a supraviețuit. El a adus două versiuni despre motivația agentului GRU de a-l otrăvi – compania lui furnizat armament Ucrainei și Rusia ar putea pretinde la fabrica de arme aflată sub controlul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.