Benjamin Netanyahu promite să „se întoarce în curând” la putere

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat duminică, în faţa Parlamentului, că va rămâne în politică, în opoziţie, după intrarea în atribuţii a noii coaliţii, şi că va reveni „în curând” la putere, potrivit AFP.
„Dacă destinul nostru este de a fi în opoziţie, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern şi ne vom întoarce pentru a conduce ţara în felul nostru (…). Ne vom întoarce în curând”, a declarat Netanyahu în alocuţiunea de la Knesset, Parlamentul israelian, înaintea unui vot de încredere pentru un nou Guvern.

Parlamentarii israelieni trebuie să dea votul de încredere pentru „Guvernul schimbării” în această seară, guvern condus de şeful dreptei radicale Naftali Bennett şi de liderul centrist Yaïr Lapid care va pune capăt unei domnii de peste 12 ani fără întrerupere a lui Benjamin Netanyahu.

„Bennett şi prietenii său sunt o dreaptă falsă şi populaţia ştie foarte bine”, a declarat Netanyahu, care a lăudat „reuşitele” Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relaţiilor cu ţările arabe şi „operaţiunile exterioare” între care cea din 2018 care a permis Statului evreu să obţină arhivele nucleare iraniene.

„Dar astăzi Iranul sărbătoreşte (sosirea noii coaliţii la putere, n.r) căci ei au înţeles că de acum există un Guvern slab” în Israel, a adăugat Netanyahu.

Mai devreme, Naftali Bennett a afirmat că viitorul Guvern, al cărui şef va fi timp de doi ani înainte de a fi înlocuit de Yaïr Lapid, nu va permite Iranului să „se doteze cu arma nucleară”.

Coaliţia eterogenă – ce reuneşte două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi o formaţiune arabă – trebuie să obţină aprobarea oficialilor aleşi, ceea ce-i va permită să-l înlocuiască pe Benjamin Netanyahu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *