BERD a agreat un împrumut către Transgaz pentru gazoductul BRUA

BERD finanţează secţiunea din România a gazoductului BRUA, printr-un împrumut de 60 milioane de euro acordat Transgaz

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii în ţară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte.

Proiectul BRUA prevede construcția unei conducte noi de gaze naturale (1,318 km) între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria va permite o mai bună integrare a pieţelor de gaz din Europa de Sud-Est şi va contribui la transparenţa preţurilor.

De asemenea, va stimula piaţa energetică prin crearea de legături noi cu proiectele majore de infrastructură de gaze, cum ar fi gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP) şi gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), alte huburi de gaze din Europa Centrală şi viitoarele instalaţii de producţie offshore în Marea Neagră.

Costul total al proiectului este de 479 milioane de euro.

Surse de finanțare:

Fondurile BERD vor fi acordate operatorului de stat Transgaz, care construieşte porţiunea conductei pe teritoriul României.

Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz investeşte 149 milioane de euro, Uniunea Europeană oferă un grant de 179 milioane de euro şi Banca Europeană de Investiţii contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro. Diferenţa va fi acoperită de alţi creditori. Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podisor, de lângă Bucureşti, şi cel din Recaş, la 30 km distanţă de Timişoara, în vestul ţării, precum şi auxiliare, sisteme de supraveghere hardware şi software de ultimă generaţie, şi trei staţii de compresoare de gaz, care urmează să fie plasate de-a lungul traseului.

Sursa foto: www.bursa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *