Biden a vorbit cu Putin dintr-o cameră ultrasecurizată de la Casa Albă

Summitul online dintre Biden şi Putin a început în jurul orei 17.00, ora României, aşa cum fusese prevăzut. Nu a existat o limită pentru durata videoconferinţei. „Va dura atâta timp cât va trebui”, declara Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Joe Biden a participat la videoconferință din „Situation Room” de la Casa Albă. Alegerea acestei încăperi ultrasecurizate, de unde executivul american conduce intervenţii militare sensibile, ilustrează gradul ridicat se securitate acordat evenimentului. Vladimir Putin a vorbit din reședința sa din stațiunea de sud Soci, potrivit Tass.

Presa nu a avute acces la eveniment. Nu s-au schimbat gesturi de amabilităţi pentru reporteri, aşa cum s-a întâmplat la recentul summit virtual al lui Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping, la care preşedintele american a participat dintr-o sufragerie.

În deschiderea videoconferinței, președintele american Joe Biden și-a exprimat regretul că nu s-a putut întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 de la sfârșitul lunii octombrie de la Roma și speră să-l vadă în persoană data viitoare. „Din păcate, nu am reușit să ne vedem la reuniunea G20, dar sper că data viitoare o vom face în persoană”, a spus el la începutul discuțiilor cu Putin prin videoconferință. Summitul liderilor G20 a avut loc în perioada 30-31 octombrie la Roma. Putin a vorbit la summit prin videoconferință.

Biden, discuții și cu aliații

Înaintea discuției cu liderul de la Kremlin, președintele SUA Joe Biden a avut o intreverere prin videoconferință cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și premierul britanic Boris Johnson și îi va suna si după summit, ca și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuniunea virtuală de ieri a avut loc în contextul unor mobilizări masive de trupe ruse la graniţa cu Ucraina. Potrivit Kievului, armata rusă are în prezent 95.000 de militari pe flancul său estic. O invazie ar putea avea loc la sfârşitul lui ianuarie sau la începutul lui februarie, avertizează partea ucraineană. Temeri în acest sens sunt exprimate de NATO, SUA şi alte ţări occidentale, care au invitat Rusia la dezescaladare şi dialog. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declatat pentru CNN că Rusia desfăşoară tancuri şi echipe suplimentare de lunetişti pe linia de front din Donbas, în estul Ucrainei, pentru a provoca pierderi soldaţilor ucraineni şi a-i determina să riposteze cu focuri de armă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *