Biden consideră o „obligaţie sacră” apărarea unui aliat atacat

Preşedintele american Joe Biden consideră că apărarea unui aliat NATO atacat, prevăzută de articolul 5 din tratatul Atlanticului de Nord, este o „obligaţie sacră”, a spus el, duminică, în conferinţa de presă după summitul G7, scrie AFP.

„Credem că NATO şi articolul 5 sunt obligaţii sacre”, a declarat el la Newquay (sud-vestul Angliei), înainte cu o zi de participarea sa la summitul NATO de la Bruxelles.

Biden consideră organizaţia „vitală pentru capacitatea noastră de a asigura securitatea Statelor Unite pentru restul secolului”.

Democraţiile occidentale sunt în competiţie cu guvernele autocrate, a mai declarat duminică preşedintele american Joe Biden, în finalul summitul G7 al celor mai industrializate state desfăşurat la Cornwall (Anglia), transmit Reuters .

„Suntem într-o competiţie, nu cu China în sine, cu autocraţii şi guvernele autocrate din lume, în lumea secolului XXI care se schimbă rapid”, a spus Biden, subliniind că, în ce priveşte China, nu doreşte conflict şi i-a comunicat acest lucru „personal (preşedintelui chinez) Xi Jinping”.

Preşedintele american a declarat în acelaşi timp presei, în ce priveşte relaţiile cu Rusia, că omologul său rus Vladimir Putin a avut „dreptate să spună că sunt la un nivel scăzut”. „Depinde cum va răspunde în ce priveşte respectarea normelor internaţionale, ceea ce nu se întâmplă în multe cazuri”, a adăugat Biden, care se va întâlni cu Putin săptămâna viitoare la Geneva.

Liderul de la Casa Albă a menţionat că i-a spus preşedintelui rus, înainte de alegerile din SUA, că va verifica dacă acesta s-a implicat în tentative de intervenţie în scrutin. „Am verificat, am avut acces la toate informaţiile, a fost implicat în acele activităţi, am răspuns şi voi răspunde din nou”, a spus Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *