Biserica Catolică şi Primăria Romei se bat pe monezile din Fontana di Trevi

Fontana di Trevi, cea mai cunoscută fântână arteziană din Roma, a devenit un subiect de ceartă între Primăria Capitalei Italiei şi Biserica Catolică.

Situată în micuţa piaţă Trevi din cartierul Quirinale, la capătul unui apeduct construit în secolul XIX î.Hr., această fântână în stil baroc este celebră mai ales pentru monezile pe care le colectează zilnic de la turiştii dornici să se reîntoarcă la Roma. O tradiţie impulsionată în 1954 de filmul „Three Coins in the Fountain“, în regia craioveanului Jean Negulesco.

Circa 1,5 milioane de euro sunt strânşi anual din apele Fontanei di Trevi. Aceşti bani, deloc de neglijat, sunt acum un subiect de ceartă între Primăria Romei şi Biserica Catolică.

În mod tradiţional, banii culeşi din Fontana di Trevi se duc către organizaţia catolică Caritas, care îi ajută pe nevoiaşi. Mai nou însă, Virginia Raggi, primăriţa capitalei ItalieI, vrea să le redirecţioneze destinaţia, şi anume către lucrări de infrastructură. La iniţiativa ei, Consiliul Municipal a aprobat această schimbare, care urmează să intre în vigoare în aprilie, relatează BBC News.

„Nu am anticipat acest rezultat“, a declarat Benito Ambarus, directorul Caritas, pentru „Avvenire“, ziarul oficial al Conferinţei episcopilor catolici italieni. „Încă sper că nu va fi final“, a subliniat el.

În ediţia de sâmbătă, „Avvenire“ a publicat un articol critic despre această iniţiativă a Primăriei, cu titlul sugestiv „Banii luaţi de la cei mai săraci“.

Pe de altă parte, numeroşi italieni s-au declarat împotriva acestui demers şi au cerut Consiliului Municipal să-şi reconsidere poziţia, scrie agenţia de presă Ansa.

Aleasă primăriţă a Romei în vara lui 2016, drept candidată din partea Mişcării Cinci Stele, Virginia Raggi este criticată dur în prezent pentru eşecul ei în gestionarea unor probleme presante ale oraşului, între care colectarea precară a deşeurilor şi drumurile proaste.

Construită în perioada 1732-1762, la cererea papei Clement al XII-lea, Fontana di Trevi atrage milioane de curioşi în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *