Biserica Ordodoxă rusă avertizează că ar putea urma revolte în Ucraina dacă va fi recunoscută autocefalia Patriarhiei ucrainene

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova va fi recunoască de Constantinopol, în condiţiile în care o decizie pe marginea acestui subiect este aşteptată în viitorul apropiat, informează AFP.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, „primul între egali” în raport cu alte patriarhii de Biserici ortodoxe, urmează să decidă asupra viitorului religios al Ucrainei, unde există o Biserică afiliată Moscovei şi o alta fidelă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după independenţa ţării, în 1992, şi care la ora actuală nu este recunoscută de nicio Biserică ortodoxă din lume.

În condiţiile în care această recunoaştere pare să se apropie, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat deja că a rupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia Constantinopolului, cu care are relaţii foarte dificile.

„Asistăm deja la confiscarea ilegală a bisericilor ortodoxe în Ucraina. Credincioşii sunt în defensivă”, a declarat miercuri Mitropolitul Hilarion, însărcinat al diplomaţiei Patriarhiei de la Moscova. „Ne putem imagina ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări vor fi oficial aprobate de autorităţi şi dacă ele vor căpăta un caracter sistemic. Desigur, oamenii vor ieşi în stradă şi vor apăra ceea ce este sacru pentru ei”, a adăugat el, citat agenţia de presă Interfax.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.

Azi sau mâine ar putea fi luată decizia privind oferirea statutului de Biserică Autocefală Ucrainei. Sinodul de la Constantinopol va fi prezentat raportul ierarhilor Patriarhiei.

„Ierarhii Patriarhiei de la Constantinopol – care până acum s-au aflat la Kiev – vor prezenta un raport privind temeiul de oferire a Tomosului, apoi va fi pusă în discuție problema Autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina”, a declarat ofițerul de presă al Patriarhului de la Kiev, notează ukrainform.ua.

Ierarhii de la Kiev au subliniat că decizia privind acordarea Tomosului încă nu a fost luată, iar Sinodul de la Constantinopol urmează să reunească astăzi și mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *