Bloomberg: Conturile unor oligarhi ruși, blocate în Cipru

Conturile a doi oameni de afaceri ruși care ani la rând și-au ținut banii în băncile din Cipru, au fost blocate. Motiv pentru aceasta a servit imposibilitatea oamenilor de afaceri de a demonstra proveniența banilor.

Oamenii de afaceri s-au plâns agenției Bloomberg că în ultimele luni, băncile cipriote le-au solicitat documente vechi care ar confirma proveniența banilor, însă acest lucru a fost imposibil pentru afacerișii ruși.

Fostul vicepreședinte al Gazprom, Aleksandr Reazanov, care acum se ocupă de imobiliare în Cipru, spune că în ultima perioadă a devenit o problemă să-ți deschizi conturi în acest stat. Autoritățile solicită o sumedenie de hârtii pentru a putea deschide contul.

Numărul rușilor care își depun banii în băncile cipriote a scăzut simțitor în ultimii ani. La finele anului 2018, rușii aveau în băncile din Cipru peste 7,1 miliarde de dolari, comparativ cu 21,5 miliarde la finalul lui 2012.

În vara anului 2018, Banca Centrală a Ciprului a anunțat băncile comerciale despre înăsprirea condițiilor de depozitare și creditare a străinilor. Acest lucru a fost posibil după ce SUA a impus sancțiuni contra mai multor oligarhi ruși.

Anterior, presa a scris că toate conturile cipriote ale oligarhului Oleg Deripasko au fost blocate la insistența SUA. O altă „victimă” a sancțiunilor cu conturile blocate a fost Arkadii rotenberg. Ambii oligarhi sunt în cercul intim al liderului dela Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *