BNR îi răspunde consilierului lui Dăncilă, pe subiectul ROBOR: “Nu știu în ce calitate intervine în discuție domnul Vâlcov”

Consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, care a cerut eliminarea ROBOR și a dat un interviu pentru Bloomberg pe acest subiect. Banca Națională i-a dat un răspuns în care îl pune la punct pentru afirmațiile făcute.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, a spus, luni, că declarațiile consilierului Vâlcov despre ROBOR sunt pline de neclarități, menite să genereze confuzie.

„Banca Naţională a României discută cu Ministerul Finanţelor Publice şi nu înţeleg în ce calitate intervine în discuţie domnul Vâlcov. Mai mult, pare a arăta grave confuzii în ceea ce priveşte piaţa monetară şi rolul ei în alimentarea cu lichidităţi a economiei, băncilor şi trezoreriei. Pare a face acelaşi confuzii ca şi domnul Zamfir . De exemplu, în aceste zile media tranzacţiilor interbancare e sub nivelul ROBOR la 3 luni, pentru că Ministerul de Finanţe trage banii din piaţă deoarece se plătesc taxe şi impozite. Acum ce facem, acuzăm Finanţele că ROBOR-ul creşte? Piaţa monetară funcţionează eficient şi asemenea declaraţii nu fac decât să o pună nedrept sub semnul întrebării. De vreme ce ROBOR-ul la 3 luni a intrat în structura ratelor prin OUG, chiar nu înţeleg ce trebuie să facă BNR”, a declarat Suciu, potrivit agerpres.ro, referindu-se la declarațiile pe care Vâlcov le-a dat pentru Bloomberg.

Vâlcov a dat un interviu pentru Bloomberg, care a fost publicat luni, în care a spus că speră ca formula de calcul a ROBOR să fie modificată sau ca acest indice să dispară. Mai mult, el a precizat că prin această modificare se va pune capăt unei situații în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici. De asemenea, Vâlcov a mai sugerat, pentru Bloomberg, că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile și Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero).

Taxa pe activele financiare ale băncilor, care a fost introdusă de la începul acestui an, variază între 0,1% și 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, fiind calculat de Reuters și afișat de BNR.

În schimb, membrii Consiliului Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) au decis, luni, să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și ai Băncii Naționale a României (BNR), care să analizeze taxa pe activele financiare ale băncilor.

Astfel, luni,  ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-au întâlnit pentru prima dată în acest an pentru a discuta despre taxa pe activele financiare ale băncilor care a fost introdusă de la începul acestui an.

În cadrul ședinței a fost prezentat studiul de impact, realizat de BNR, privind așa-numita “taxă pe lăcomie“, introdusă prin OUG nr. 114/2018.

Noul grup de lucru va analiza acest studiu de impact, iar concluziile le va discuta în următoarea ședință a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *