BNR se pregătește de criză? Limită de îndatorare pentru creditele de consum şi ipotecare!

Banca Națională a Românie a anunțat că va plafona nivelul maxim de îndatorare pentru toate creditele adresate persoanelor fizice.

„Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor”, se detaliază într-un comunicat de presă al BNR.

Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN. Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

„Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienţilor persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluţionează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019”, au subliniat reprezentanţii Băncii Centrale.

Înainte declanșării crizei globale din 2008, BNR a aprobat un Regulament (cu aplicare din luna octombrie 2008) în vederea întăririi cadrului prudențial și a îmbunătățirii managementului riscurilor aferente creditelor acordate persoanelor fizice și a limitat gradul de îndatorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *