Boală de sezon. Cum să tratezi gastroenterita, numită și diareea călătorului

 

Foarte frecventă vara, gastroenterita este o boală care vă poate strica vacanţa. Vestea bună este că există o serie  de remedii care vă ajută să vă puneţi rapid pe picioare şi să scăpaţi de episoadele diareice.

e caniculă, o banală îngheţată sau un fruct prost spălat vă pot declanşa gastroienterita. Boala se mai numeşte şi “diareea călătorului” şi apare, mai frecvent, în vacanţe,  ca urmare a consumului de apă sau alimente contaminate cu  germeni.

 

Turiştii, cei mai expuşi

„Între 30% și 50% dintre turiști suferă un sindrom diareic acut ca urmare a unei infecții enterice”, semnalează dr. Mariana Soameș, director medical GTS Solution. Medicul ne atrage atenția că bacteriile proliferează rapid acolo unde igiena este precară, cum se întâmplă frecvent în unele stațiuni turistice.

Ce o generează

Gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Diareea călătorului este produsă de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella ș.a., care sunt contactați de turiști prin consumul de apă sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareică acută poate fi provocată de infecția cu rotavirus.

Simptome

  • diaree apoasă;
  • lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături;
  • crampe abdominale, borborisme;
  • stare generală alterată din cauza deshidratării;
  • oboseală;
  • febră.

Evitaţi deshidratarea

“Gastroenterita necesită tratament rapid și eficient pentru a se evita deshidratarea”, explică dr. Mariana Soameș. Deshidratarea trebuie evitată mai ales la copii de vârstă mică, vârstnici și persoane cu anumite boli cronice, în cazul cărora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificație gravă.

Tratament

 

  • asigurarea unui aport hidric crescut prin consumul de ceaiuri (mentă, afine), supă limpede (fără carne), soluții de rehidratare orală (mai ales la copii);
  • repaus alimentar de scurtă durată urmat de consumul unor alimente ușoare (orez, morcovi fierți, paste, banane, mere coapte);
  • administrarea de medicamente antidiareice.

 

Antidiareic de vacanţă

 

„Ideal este ca în trusa medicală de vacanță să avem un antidiareic ce restabilește funcția normală a intestinului. Gelatina tanat este un astfel de antidiareic, care are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenților patogeni cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Gelatina tanat are efect rapid, care apare în primele 12 ore de la administrare”, ne asigură dr. Mariana Soameș, director medical GTS Solution.

Ce să evitaţi

  • alcool
  • cafea
  • sucuri carbogazoase
  • lactate
  • suc de citrice
  • grăsimi
  • prăjeli
  • condiment
  • fructe şi legume crude

Ce poţi mânca pe timpul bolii

  • orez
  • cereale fără zahăr
  • pâine
  • covrigei

 

“Gastroenterita debutează brusc, la 12-72 de ore după infectare” – dr. Mariana Soameş

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.