Bob Woodward, dezvăluiri devastatoare despre Trump. Consilierii i-au ascuns documente „pentru a proteja ţara“

Consilieri apropiaţi ai preşedintelui american Donald Trump ar fi luat măsuri ieşite din comun la Casa Albă într-o încercare de a opri ceea ce ei califică drept „impulsuri periculoase“ ale şefului lor, mergând până la a face să dispară sau a-i ascunde documente pentru ca el să nu le semneze, potrivit unui nou volum apărut sub semnătura legendarului jurnalist de investigaţie Bob Woodward, care a scos la iveală afacerea „Watergate“.

Jurnalistul american acuză mai mulţi oficiali de la Casa Albă, printre care consilierul economic Gary Cohn, pentru dispariţia unor documente, care ar fi fost ascunse pentru a îl împiedica pe preşedintele SUA să le semneze. Printre documentele menţionate se numără şi unul care ar fi permis retragerea Statelor Unite din Acordul Nord-American de Comerţ Liber şi dintr-un acord de liber comerţ cu Seulul.

Cartea de 448 de pagini a lui Woodward, „Fear: Trump in the White House“, („Frica: Trump la Casa Albă”), care va fi scoasă la vânzare pe 11 septembrie,  oferă o privire din interior fără precedent prin ochii cercului de apropiaţi ai lui Donald Trump.

De la Biroul Oval până la camera de situaţii speciale de la Casa Albă, Woodward recurge la interviuri confidenţiale pentru a ilustra modul în care unii dintre consilierii cei mai apropiaţi ai preşedintelui îl consideră drept un pericol pentru securitatea naţională şi încearcă să facă în aşa fel încât comandantul suprem să fie evitat în unele cazuri.

Multe dintre divergenţele şi ciocnirile zilnice au fost bine documentate, dar tabloul descris de apropiaţii, de stafful superior şi de oficiali ai cabinetului lui Trump arată că mulţi dintre ei consideră situaţia mult mai alarmantă decât părea până acum.

Woodward oferă un tablou devastator al unei Case Albe disfuncţionale sub preşedinţia lui Donald Trump, descriind în detaliu cum consilierii săi – atât actuali cât şi foşti colaboratori – sunt exasperaţi de preşedinte şi din ce în ce mai îngrijoraţi de comportamentul său instabil, de ignoranţa sa şi de înclinaţia sa spre minciună.

Multe din confruntările zilnice au fost bine documentate, însă imaginea oferită de apropiaţii lui Trump, de personalul superior şi de oficialii Cabinetului arată că mulţi dintre ei se confruntă cu o realitate şi mai alarmantă decât se credea anterior. Woodward face un portret devastator al Casei Albe sub conducerea lui Trump, detaliind modul în care actuali şi foşti oficiali din administraţie au devenit exasperaţi şi din ce în ce mai îngrijoraţi de comportamentul haotic şi ignorant al preşedintelui.

Şeful personalului, John Kelly, a spus despre Trump că este un „idiot” şi în permanenţă „nemulţumit”, subliniază Woodward citat de CNN. Secretarul Apărării, John Mattis, spune despre preşedinte că are atenţia şi logica unui „elev de clasa a cincea sau a şasea”. Fostul avocat personal al lui Trump, John Dowd, l-a descris pe preşedinte ca fiind „un mincinos nenorocit”, spunându-i lui Trump că va ajunge „într-un costum portocaliu” dacă ar decide să vorbească în cadrul anchetei consilierului special Robert Mueller.

„Este un idiot. Degeaba încerci să-l convingi de un lucru. A deraiat de pe şine. Ne aflăm în lumea nebunilor”, ar fi spus Kelly într-o întâlnire cu personalul său. „Nici nu ştiu de ce suntem aici. Ăsta e cel mai prost loc de muncă pe care l-am avut vreodată”, a completat şeful personalului.

Şi John Dowd, fostul avocat al lui Donald Trump, îl descrie ca pe un „mincinos nenorocit“, afirmând că Trump ar ajunge în „salopeta portocalie“ (în care sunt îmbrăcaţi deţinuţii – n.r.) dacă el ar depune mărturie în faţa procurorului special Robert Mueller.

Conform dovezilor adunate de Bob Woodward, după atacul chimic din 2017 atribuit regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Trump l-a chemat la el pe generalul Mattis şi i-a spus că ar dori să-l asasineze pe Al-Assad, potrivit AFP, care citează Washington Post.

„Să-l omorâm! Haideţi! Îi distrugem şi îi batem!“, ar fi declarat el. Mattis s-ar fi întors către un consilier şi ar fi spus: „Nu vom face nimic în această privinţă.Vom fi mult mai măsuraţi!“

„Este un idiot. Este inutil să-l convingi de ceva. E dezechilibrat. Suntem la balamuc“, ar fi spus şeful de cabinet John Kelly la o întâlnire cu stafful lui Trump. „Nici măcar nu ştiu de ce suntem aici. Aici este cel mai rău loc de muncă pe care l-am avut vreodată“, ar fi adăugat el.

Dezvăluirile explozive despre Trump făcute de persoane apropiate lui ar putea să joace un rol în alegerile de la mijloc de mandat care vor avea loc în noiembrie. Cartea conţine de asemenea detalii despre obsesia lui Donald Trump în legătură cu ancheta despre presupusa complicitate a echipei sale campanie cu Rusia, inserând conversaţii confidenţiale dintre avocaţii preşedintelui şi Mueller.

Rezumând situaţia de la Casa Albă, Woodward scrie că Trump este un „lider surescitat emoţional, nestatornic şi imprevizibil“.

Administraţia Donald Trump critică noua carte

Administraţia SUA a criticat marţi o nouă carte a jurnalistului american de investigaţie Bob Woodward.
„Cartea lui Woodward a fost deja respinsă şi discreditată de secretarul Apărării James Mattis şi şeful de personal al Casei Albe John Kelly. Citatele lor sunt fraude fabricate, o escrocherie asupra publcului. La fel ca alte poveşti şi citate. Woodward este un agent al democraţilor? Observaţi sincronizarea?” a declarat Donald Trump pe Twitter, sugerând că data publicării cărţii „Fear” a fost aleasă special pentru a afecta alegerile din luna noiembrie.

Secretarul Apărării, Jim Mattis, a numit cartea „ficţiune”, în timp ce purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Sanders, susţine că afirmaţiile făcute de Woodward în carte sunt „doar poveşti fabricate, făcute de foşti angajaţi nemulţumiţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *