Bode, spălat de acuzația de plagiat de Consiliul de Etică

Consiliul de Etică a decis că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode nu este plagiată. Au fost analizate 27 de pagini din cele 194 din cartea publicată de ministru. Consiliul a identificat un număr mare de greșeli de citare și precizează că nu s-au folosit ghilimelele unde ar fi fost necesar, iar din acestă cauză ar fi apărut suspiciunile cu privire la un posibil plagiat. Bode așteaptă acum decizia finală a instanței și spune că are încredere că adevărul va rămâne de partea lui, transmite Digi24.
„Acest organism la nivel național, Consiliul de Etică, cel mia important să verifice conduita și etica academică a acest verdict de neplagiat. Confirmă ce am zis. A fost o campanie mizerabilă, politică, dusă de USR împotriva mea. Nicio legătură cu realitatea. Justiția se va pronunța și va rămâne decizie definitivă”, a spus Lucian Bode.
Potrivit documentului CNECSDTI, „deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa”. „Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 reprezintă o sinteză a multor lucrări de specialitate si date statistice cu caracter public. Cartea conține un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedește faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite”, se arată în decizie.
Consiliul a fost analizat 27 de pagini de text. „5 pagini cu text suspect de plagiat în capitolul 1, 5 pagini cu text suspect de plagiat în Capitolul 2, 7 pagini cu text suspect de plagiat în Capitolul 3, 5 pagini cu text suspect de plagiat în Capitolul 4, 4 pagini cu text suspect de plagiat în capitolul 5, 1 pagină cu text suspect de plagiat în Concluzii”, potrivit documentului. Analiza mai arată că „o posibilă problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” în texte din surse considerate a fi citate „corect”, dar și faptul că „există porțiuni din text traduse din limba engleză” pentru care „nu s-au folosit ghilimelele”.
Prin urmare, Consiliul respinge autosesizarea în baza căreia a fost făcută analiza volumului și „constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică, constând în plagiat”.
În acest caz, forul recomandă „întocmirea de către domnul Lucian Nicolae Bode a unei erate in extenso la cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021, în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate.