Boeing a primit banii pentru două noi aeronave Air Force One. Trump le vrea în roşu, alb şi albastru

Boeing Co a primit un contract de 3,9 miliarde de dolari pentru a construi două aeronave 747-8 Air Force One de către preşedintele american şi care să fie livrate până în decembrie 2024.

Pentagonul a anunţat marţi decizia, afirmând că anteriorul contract pentru dezvoltare a fost extins pentru a include designul, modificarea şi echiparea a două noi aeronave prezidenţiale 747-8, infromează Reuters.

Contractul vine după înţelegerea informală încheiată între Boeing şi Casa Albă în februarie. Atunci Donald Trump a obiectat la costul de 4 miliarde de dolari al contractului anterior, plângându-se într-o postare pe Twitter că „costurile au scăpat de sub control”.

Casa Albă a precizat în februarie că noul acord va economisi 1,4 miliarde de dolari din banii contribuabililor, dar informaţia nu a fost confirmată din surse independente, notează Reuters.

Documente privind bugetul Forţelor aeriene pentru anul fiscal 2019 date publicităţii în februarie prevedeau un cost de 3,9 miliarde pentru cele două aeronave.

În timp ce era în weekend în Scoţia, Donald Trump i-a spus jurnalistului Jeff Glor de la CBS News că aeronava „va fi destinată, în principal, pentru viitorii preşedinţi”, dată fiind perioada mare de execuţie.

„Veţi avea mulţi preşedinţi care să îl folosească şi să se bucure de el,” a declarat Trump. „Boeing ne-a oferit o afacere bună, dar am spus <<Mă întreb dacă ar trebui să continuam să folosim aceleaşi nuanţe de albastru? >> Şi n-o să folosim.”

Liderul american a mai spus că noul design „va fi incredibil”, „de vârf” şi „cel mai bun din lume”.

Air Force One are două aeronave. Primul avion oficial a zburat în 1959, pe vremea când Dwight D. Eisenhower era preşedinte, şi avea o schemă de culori cu roşu şi auriu, până când preşedintele Kennedy a schimbat culorile în albastru deschis şi alb, care sunt prezente astăzi.

Criticii au spus că schimbarea înlătură o imagine americană iconică. Rusia, Franţa şi China au, de asemenea, aeronave oficiale în culorile roşu, alb şi albastru.

Axios a menţionat că o sursă a zis că preşedintele Trump vrea să facă avionul să arate „mai american” şi să se îndepărteze de o „culoare Jackie Kennedy”, pe care designerul Raymond Loewy a numit-o „ultramarin luminos.”

Conform Huffington Post, un asistent de la Casa Albă a spus că Trump s-a plâns şi de fineţea prosoapelor de mâini. Axios spune şi că liderul american vrea ca Air Force One să aibă un pat mai mare, asemănător cu cel al avionului său personal.

Avioanele Ait Force One din prezent au aproape 30 de ani vechime şi prima dată l-au transportat pe preşedintele George H. W. Bush.Aeronavele Boeing 747-8 sunt menite să fie o Casă Albă aeriană, capabile de zbor în cele mai grave scenarii de securitate, precum un război nuclear, şi sunt dotate cu avionică militară, comunicaţii avansate şi un sistem defensiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *