Bogații lumii au pierdut 99 de miliarde de dolari, după turbulenţele de pe burse

Cei mai bogaţi 500 de oameni ai lumii au pierdut miercuri 99 de miliarde de dolari, după ce turbulenţele de pe Wall Street s-au extins pe plan global, transmite Bloomberg.

Este al doilea declin semnificativ înregistrat într-o singură zi în 2018, precedentul fiind înregistrat în februarie, când indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a intrat într-un teritoriu de corecţie, înregistrând un declin de 10% faţă de nivelul ridicat din ianuarie şi sporind temerile că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe, aşa cum s-a întâmplat în urma crizei financiare din 2008.

Conform indicelui Bloomberg Billionaires, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a pierdut 9,1 miliarde de dolari, după ce acţiunile retailerului online au înregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii doi ani. El rămâne pe primul loc în topul celor mai norocoşi oameni ai planetei, cu o avere netă de 145,2 miliarde de dolari.

Şi alţi miliardari au înregistrat pierderi semnificative. Astfel, preşedintele Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a pierdut 4,48 miliarde de dolari (dar rămâne ci o avere estimată la 87,5 miliarde de dolari), în timp ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este mai sărac cu 2,50 miliarde de dolari, averea lui reducându-se la 60,1 miliarde de dolari.

Cel mai bogat european, Bernard Arnault, a pierdut 4,5 miliarde de dolari, rămânând cu o avere de 66,9 miliarde de dolari. Acţiunile imperiului său de lux – LVMH – cel mai mare grup mondial de produse de lux – care deţine şi brandurile Louis Vuitton, Guerlain şi Givenchy – au scăzut semnificativ după ce firma a confirmat că statul chinez a înăsprit controalele la frontieră. Din cauza turbulenţelor de pe burse, Arnault a pierdut mai mult de jumătate din câştigurile realizate anul acesta. Vineri, el a pierdut 3,5 miliarde de dolari după apariţia zvonurilor privind înăsprirea controalelor la frontieră, acţiune menită să reducă importurile neautorizate de bunuri.

În total, 17 persoane au pierdut mai mult de un miliard de dolari. Cei mai afectaţi au fost miliardarii americani, ei au pierdut 54,5 miliarde de dolari , mai mult decât orice altă ţară inclusă în indicele Bloomberg Billionaires.

Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de miercuri în scădere puternică, înregistrând cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind îngrijoraţi de majorarea ratelor dobânzilor bondurilor americane şi de încetinirea economiei mondiale. Şi pieţele bursiere europene au deschis joi în scădere cu aproximativ 1,5%.

Şi pe pieţele bursiere din Asia s-a înregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul sporirii aversiunii faţă de risc a investitorilor şi a scăderilor de pe Wall Street.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 3,38%, în timp ce Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de joi în scădere cu 3,76%, iar pieţele bursiere din Japonia şi Coreea de Sud înregistrau scăderi semnificativă, de peste 3%.

Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3% iar Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei mondiale la 3,7% în 2018 şi în 2019, citând sporirea riscurilor în urma escaladării tensiunilor comerciale şi a nivelului ridicat al datoriilor. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat că valorile pieţelor bursiere sunt „extrem de ridicate”, ceea ce a provocat panică în rândul investitorilor, care s-au grăbit să-şi vândă acţiunile.

„Este o corecţie pe care o aşteptăm de mult timp, dar chiar nu sunt de acord cu ceea ce Fed face”, a spus Trump reporterilor înaintea unei întâlniri politice în Pennsylvania. Bursa americană se află în cea mai îndelungată perioadă de creştere pe care a avut-o vreodată, începută în martie 2009. De atunci indicele S&P a crescut de patru ori, ceeac e face ca mulţi investitori să se întrebe când se va sfârşi această cursă.
Mişcarea de panică de pe bursele mondiale a fost provocată de o declaraţie dură a lui Donald Trump împotriva băncii centrale americane şi de o nouă majorare a dobânzilor de intervenţie ale Federal Reserve, aşteptată în decembrie, arată analiştii consultaţi de AFP. La care se adaugă o declaraţie a şefei FMI, Christine Lagarde, care a spus că valorile bursiere sunt „extrem de înalte”.
Bursa de la Tokyo a închis în scădere cu 3,89% iar cea din Shanghai cu 5%. Şi Bursa din Hong Kong evolua în scădere puternică, de aproape 4%. Acest trend a influenţat şi Europa: Paris a deschis în scădere cu – 1,50%, Londra – 1,35% iar Frankfurt – 1,31%.
Pieţele sunt „ameninţate”, spune Stephen Innes, specialist pentru Asia-Pacific la OANDA, în opinia căruia „pariurile sunt deschise” în ceea ce priveşte evoluţia scenariului.
„Este un cumul de motive: căderea Wall Street, creşterea dobânzilor de intervenţie pe termen lung, noi îngrijorări privind relaţiile comerciale dintre China şi Statele Unite şi o atitudine prudentă înainte de anunţarea rezultatelor companiilor”, a explicat pentru Bloomberg Juichi Wako, de la Nomura Securities, în Tokyo
Investitorii au fost influenţaţi şi de comentariile de miercurea trecută făcute de Jerome Powell, preşedintele Fed, care a spus că banca centrală este „încă foarte departe” de dobânzile „neutre” la care aspiră, cele care favorizează creşterea fără a susţine însă majorarea preţurilor. O modalitate de a sugera că sunt aşteptate mai multe majorări ale dobânzilor în lunile următoare.
De atunci, randamentele pentru obligaţiunile americane au crescut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *