Boris Johnson, acţionat în judecată pentru că a recomandat UE să refuze amânarea Brexit

O instanţă judiciară din Scoţia a început reanalizarea cazului premierului britanic Boris Johnson, acuzat că nu a aplicat în mod corect decizia Parlamentului de a cere Uniunii Europene amânarea Brexit, întrucât nu a semnat scrisoarea formală şi a recomandat să nu fie acceptată propria cerere.

La începutul lunii octombrie, consilierii juridici ai Guvernului au oferit asigurări Curţii Supreme din Scoţia că va fi aplicată Legea Benn, care prevede amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu se ajunge la un acord formal privind Brexit. Conform documentelor guvernamentale, Guvernul Boris Johnson se obliga să ceară amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE până pe 19 octombrie, notează sursa citată.

Boris Johnson a cerut sâmbătă Uniunii Europene amânarea Brexit, dar nu a semnat scrisoarea formală şi a trimis cel puţin încă o scrisoare în care argumenta că amânarea Brexit ar fi o eroare.

În acest context, Curtea Supremă din Scoţia, care în contextul asigurărilor oferite de Boris Johnson suspendase procedurile în acest caz, le-a reluat luni, analizând dacă premierul Marii Britanii a respectat în totalitate decizia Parlamentului.

Dacă va fi găsit vinovat de sfidarea justiţiei, Boris Johnson riscă o amendă penală sau chiar condamnarea la închisoare, cel mai probabil cu suspendare.
Premierul britanic Boris Johnson nu va permite parlamentului de la Londra să modifice acordul pentru Brexit, a avertizat luni purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters.

Parlamentarii au refuzat să voteze sâmbătă pentru sau împotriva acordului cu Uniunea Europeană obţinut săptămâna trecută de prim-ministru. Acesta doreşte ratificarea înţelegerii luni, însă nu o va supune la vot dacă legislativul încearcă să aducă amendamente, a arătat purtătorul de cuvânt.

Votarea poate avea loc doar cu aprobarea preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, care poate decide că procedura este neregulamentară, deoarece parlamentul a dezbătut deja o moţiune pentru aprobarea acordului.

„Votul semnificativ se va ţine dacă permite preşedintele şi dacă nu sunt alese amendamente care l-ar face lipsit de sens. Nu are rost un vot care să nu fie semnificativ, guvernul ar retrage moţiunea” în acest caz, le-a declarat oficialul reporterilor.

„Publicul doreşte realizarea Brexit-ului. Guvernul este hotărât să obţină aprobarea noii înţelegeri excelente a premierului şi să ne scoată din UE pe 31 octombrie (…) Acordul cu UE tocmai a fost convenit, s-a terminat, s-a încheiat”, a insistat el, arătând că negocierile cu Bruxellesul au durat deja prea mult şi că Johnson a obţinut un acord foarte bun, iar acum se concentrează asupra aprobării acestuia de către parlament.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că guvernul va prezenta legislaţia pentru Brexit marţi. Parlamentarii ar putea încerca din nou să aducă modificări fundamentale acordului, cum ar fi continuarea acordului vamal între Regatul Unit şi UE sau organizarea unui nou referendum. Executivul a exclus oricare din aceste opţiuni. „Dacă în esenţă legislaţia din Camera Comunelor se abate prea mult de la ceea ce s-a convenit în acordul de retragere şi în declaraţia politică, ar fi pusă sub semnul întrebării ratificarea”, a mai explicat reprezentantul prim-ministrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *