Boris Johnson afirmă că este necesară găsirea unor rute alternative, precum Dunărea, pentru scoaterea cerealelor blocate în Ucraina

Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson a afirmat, luni, că este necesară găsirea unor rute alternative pentru a scoate cerealele blocate în Ucraina, inclusiv prin fluviul Dunărea, în cazul în care transporturile nu pot fi asigurate prin Strâmtoarea Bosfor din Turcia, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva asta. Fac tot ce pot. Depinde de Rusia să permită ieşirea cerealelor”, a declarat Johnson în parlament, potrivit Reuters.

„Trebuie să căutăm tot mai insistent mijloace alternative de a muta cerealele din Ucraina dacă nu putem folosi calea maritimă, dacă nu putem folosi Bosforul”, a mai adăugat premierul britanic.

Autorităţile vamale turce au reţinut o navă rusă ce transporta grâu ucrainean furat, a comunicat, duminică, ambasadorul Ucrainei de la Ankara. De asemenea, Turcia cercetează acuzaţia Ucrainei potrivit căreia vasul transporta cereale furate.

Boris Johnson le-a comunicat deputaţilor că există rezolvări care nu necesită prezenţa unor nave de război ale Marii Britanii sau ale altor state în Marea Neagră.

„Analizăm posibilitatea de a folosi râurile, în special fluviul Dunărea, sau de a folosi căile ferate în încercarea de a scoate cerealele în cantităţi mai mici decât am putea să o facem printr-un convoi uriaş prin Marea Neagră”, a mai spus el.

„Analizăm toate opţiunile posibile”, a declarat Johnson.

Simultan, ministrul britanic al Afacerilor Externe Lizz Truss a afirmat, luni, pentru Reuters că Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le-a pricinuit Ucrainei în războiul său „îngrozitor”, în vreme ce Kievul are nevoie de ajutor pentru a-şi relansa economica afectată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.