Boris Johnson condamnă violenţele din Belfast. Lider nord-irlandez: „Este vandalism şi tentativă de omor“

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a condamnat o nouă noapte de violenţe petrecute în Irlanda de Nord, în care manifestanţii au aruncat cocteiluri Molotov şi un autobuz a fost incendiat la Belfast miercuri spre joi.Violenţele vin după o săptămână de revolte care arată o creştere a tensiunilor în provincia britanică, undde consecinţele Brexit-ului creează un sentiment d trădare în rândul unioniştilor ataşaţi de coroană.

Mulţimea s-a adunat pe artera Lanark Way din Belfast, „unde un autobuz a fost incendiat”, a anunţat poliţia nord-irlandeză, conform Agerpres. Boris Johnson a transmis pe Twitter că modul de rezolvare al diferenţelor de dialog nu se face prin violenţă sau infracţionalitate.

„Nu este vorba de un protest. Este vandalism şi tentativă de omor. Aceste acţiuni nu reprezintă unionismul, nici loialismul”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster.

Potrivit corespondentei BBC, incendieri au fost semnalate pe Lanark Way, unde bariere metalice imense despart un cartier catolic de altul protestant. Circulaţia metroul în acea zonă a dfost suspendată. Încă de săptămâna trecută, violenţele au izbucnit mai întâi în oraşul Londonderry, după care s-au extins într-un cartier loialist din Belfast.

Aceste incidente fac să reapară spectrul „Tulburărilor” între republicani şi unionişti, soldate cu 3.500 de morţi pe parcursul celor trei decenii sângeroase.

Acordul de pace semnat în 1998 a estompat frontiera între provincia britanică şi Republica Irlanda, dar Brexit-ul a fragilizat delicatul echilibru, prin necesitatea introducerii controalelor vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

După negocieri dure, Londra şi Bruxelles s-au pus de acord asupra unei soluţii, protocolul nord-irlandez, ce permite evitarea revenirii la o frontieră fizică pe insula Irlanda, mutând controalele în porturile nord-irlandeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *