Brazilia: Netanyahu, împiedicat să viziteze faimosul monument Cristo Redentor din Rio

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a putut vizita duminică faimosul monument Cristo Redentor din Rio de Janeiro, aşa cum îşi dorea, în contextul în care, din cauza numărului foarte mare de turişti aflaţi în zonă, serviciul său de protecţie nu l-a lăsat să se dea jos din maşină pentru a vedea cel mai reprezentativ simbol al Braziliei.

Netanyahu a sosit la poalele Muntelui Corcovado înconjurat de numeroşi agenţi de securitate, blocând accesul autocarelor pline cu turişti şi provocând furia vizitatorilor, care au început să-l fluiere pe premierul israelian şi pe însoţitorii săi. În înregistrări video făcute de turişti prezenţi la faţa locului se poate vedea cum oamenii îi huiduie pe Netanyahu, care s-a văzut nevoit să părăsească zona. Cu toate că premierul israelian nu a putut vizita monumentul, soţia şi fiul său au reuşit s-o facă.

În cadrul vizitei sale istorice de cinci zile în Brazilia, Netanyahu a profitat de momentele libere din agenda sa pentru a vizita cele mai reprezentative locuri din Rio de Janeiro, oraşul emblematic al Braziliei. După întrevederea pe care a avut-o vineri cu preşedintele ales Jair Bolsonaro, premierul israelian s-a plimbat pe plaja din Copacabana şi a urcat pe Pao de Açúcar, o stâncă de granit cu o înălţime de 396m din golful Guanabara, la Oceanul Atlantic.

Președintele brazilian i-a promis că mută ambasada la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, i-a transmis că este doar o chestiune de timp până când ţara sa îşi va muta ambasada în Israel la Ierusalim, scrie Reuters.

Bolsonaro, un politician de extremă-dreapta, care îşi va începe mandatul marţi şi îl găzduieşte pe Netanyahu şi alţi lideri mondiali cu ocazia ceremoniei sale de învestire, a declarat că ar dori să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump, care a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Însă el este sub presiune din partea sectorului agricol care consideră că o astfel de decizie ar afecta exporturile braziliene către ţările arabe.

Liga Arabă i-a transmis lui Bolsonaro că mutarea ambasadei la Ierusalim ar însemna o deteriorare a relaţiilor cu ţările arabe.

„Bolsonaro mi-a spus că este doar o chestiune de timp până când va muta ambasada la Ierusalim”, a declarat Netanyahu duminică în timpul unei întâlniri cu lideri ai comunităţii evreieşti din Brazilia în Rio de Janeiro.

„Acordăm o importanţă enormă Braziliei. Acest lucru va aduce o schimbare istorică”, a adăugat el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *