Brexit. Parlamentul britanic se va pronunța sâmbătă asupra noului acord

Deputaţii britanici au aprobat joi organizarea unei şedinţe extraordinare sâmbătă pentru a se pronunţa asupra noului acord de Brexit negociat între Londra şi Bruxelles, a cărui validare rămâne suspendată de votul foarte nesigur din Parlamentul de la Londra.
Potrivit contului de Twitter al Camerei Comunelor, moţiunea privind organizarea şedinţei a fost aprobată cu 287 de voturi pentru şi 275 de voturi, ceea ce înseamnă că acest for se va întruni pentru prima dată într-o zi de sâmbătă de la războiul din insulele Malvine din 1982.

Aflat la Bruxelles, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut deputaţilor britanici să susţină acordul încheiat joi cu Uniunea Europeană pentru „a face să se întâmple Brexitul” pe 31 octombrie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acordul la care s-a ajuns joi între Uniunea Europeană şi Regatul Unit exclude orice necesitate de a amâna din nou data Brexitului, prevăzut să aibă loc la 31 octombrie, relatează AFP şi DPA.

„Nu va exista o amânare. Nu mai există motiv să amânăm suplimentar Brexitul, trebuie să aibă loc acum”, a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles alături de prim-ministrul britanic Boris Johnson.

„Avem un acord. Prim-ministrul britanic trebuie să se asigure că va trece etapa parlamentului britanic. Sper că aşa se va întâmpla”, a adăugat el.

Juncker a calificat acordul drept „corect şi echilibrat”. „Sunt mulţumit că există un acord, dar trist pentru Brexit”, a comentat el totuşi.

Acest acord este necesar să fie ratificat de către Parlamentul britanic şi Parlamentul European (PE). Dar este posibil ca premierul Boris Johnson să întâmpie probleme cu ratificarea. Johnson, care nu are majoritate în Parlamentul format din 650 de parlamentari, are nevoie de 320 de voturi pentru a obţine ratificarea acordului.

Este necesar să fie susţinut de cei 10 aleși ai micului partid nord-irlandez DUP, care a respins, joi, compromisul asupra acordului divorţului. Și laburiștii au anunțat că nu vor vota noul acord. Și Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) a anunțat că nu va vota, a anunţat premierul scoțian Nicola Sturgeon. Acordul anunţat va scoate Scoţia din UE, din piaţa unică şi din uniunea vamală în pofida voinţei democratice copleşitoare a poporului scoţian”, a apreciat ea. SNP deţine 35 de mandate în camera Comunelor.

Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE şi Regatul Unit – prin modificarea protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord – prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinaţie finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană.

Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziţionate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieţei unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice.

Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document. Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părţi vor trebui să găsească o soluţie pentru a evita apariţia unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord. Spre deosebire de soluţia de ”backstop” din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE şi Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanţială făcută de europeni.

După cum a explicat la o conferinţă de presă negociatorul şef european pentru Brexit, Michel Barnier, sarcina aplicării regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord va reveni autorităţilor britanice.

Bruxellesul şi Londra au reuşit de asemenea să rezolve chestiunea TVA-ului, problemă ce rămăsese ultimul obstacol în calea acordului.

Noul protocol va intra în vigoare imediat după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, convenită să se termine în decembrie 2020, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.