Brexit-ul în impas: Întâlnirea Juncker-Johnson s-a încheiat fără progrese

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că premierul britanic Boris Johnson încă nu a prezentat vreo propunere alternativă pentru evitarea unei ”frontiere dure” între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în timp ce şeful executivului de la Londra a anunţat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuţiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexitul şi a reafirmat că nu va cere o nouă amânare a ieşirii a Regatului Unit din UE dincolo de 31 octombrie, relatează AFP.

”Preşedintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluţii operaţionale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul de retragere” din UE, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat. ”Preşedintele Juncker a subliniat dispoziţia Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului ”backstop-ului” (plasa de siguranţă nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute”, mai menţionează în text executivul comunitar.

Obiectivul întâlnirii, care s-a desfăşurat într-un restaurant din Luxemburg şi la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost ”să se ia act de actualele discuţii tehnice între UE şi Regatul Unit şi să se examineze paşii următori”, mai precizează Comisia Europeană, adăugând că cele 27 de state membre rămân ”unite” în ce priveşte dosarul Brexitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.