Brexit: Theresa May a pierdut un vot crucial în Parlament privind soarta următoarelor negocieri cu Bruxelles-ul

The Trump administration on Tuesday waived environmental laws and other reviews to replace a small stretch of border wall in Calexico, California, the second time it has exercised that authority in less than two months.

Brexit: Theresa May a pierdut un vot crucial în Parlament privind soarta următoarelor negocieri cu Bruxelles-ul

 

Parlamentul britanic preia în forţă responsabilităţi privind soarta negocierii Brexit. Deputaţii britanici au adoptat miercuri seară un important amendament la „Repeal Bill”(un proiect de lege care fixează condiţiile în care vor fi păstrate sau abrogate, după Brexit, cele 12.000 texte de origine comunitară aplicate până acum şi în Marea Britanie). Amendamentul respectiv va permite Parlamentului să exprime un veto la acordul Brexit, obligând guvernul să-l renegocieze.

 

Parlamentul britanic preia astfel controlul asupra viitorului acord Brexit.  Înlăturat  de la vreo decizie pe acest subiect prin referendumul din iunie 2016 şi exclus de la discuţiile purtate de guvern cu Bruxelles-ul, Parlamentul britanic intervine în forţă, prin vot majoritar (este adevărat, doar cu patru voturi) exact cu o zi înaintea summitului european de joi şi de vineri, în cadrul căruia cei 27 de membri rămaşi în UE trebuie să-şi dea avizul pentru începerea celei de-a doua etape a negocierilor  dintre Londra şi Bruxelles. Deci, cu patru voturi, Theresa May a pierdut definitiv majoritatea parlamentară în privinţa Brexit. Cauza: rebeliunea unei părţi a propriului partid conservator, ceea ce a pus-o pe dna May în situaţia de a veni la summitul european de la Bruxelles pe o poziţie serios fragilizată. Corespondentul la Londra al ziarului „Les Echos” relatează, din surse bine informate, că, în ciuda eforturilor depuse de guvern în tot cursul zilei de miercuri pentru a împiedica adoptarea amendamentului mai sus amintit, acesta a fost adoptat.

 

Au fost zadarnice avertismentele dnei May potrivit cărora există „riscul real de a vedea deraiat calendarul Brexit… ceea ce ar putea împiedica o ieşire din UE ordonată şi calmă”. Textul amendamentului prevede că orice acord la care se va ajunge la negocierile  cu Bruxelles-ul trebuie ratificat printr-un vot cu caracter obligatoriu al Parlamentului britanic. Mai mult, votul respectiv va însemna nu doar respingerea  acordului pe care dna May speră să-l realizeze cu Comisia Europeană asupra viitoarelor relaţii între Londra şi UE, dar să-l şi renegocieze cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Rămâne de văzut dacă „cei 27” vor accepta deja o nouă condiţie britanică. În opinia unui jurist specializat în astfel de probleme, Nicholas Evans, de la cabinetul Bircham Dyson Bell, „cei 27” nu sunt obligaţi să accepte noile condiţii venite de la Parlamentul britanic după încheierea primei faze a negocierilor. Există precedent în cazul acordului UE cu Elveţia, când  Bruxelles-ul a refuzat renegocierea pentru a introduce prevederi ce reduceau libertatea de circulaţie. În orice caz, cele petrecute miercuri seară în Parlamentul britanic au fost de rău augur pentru situaţia dnei May, nu doar pentru poziţia sa de prim-ministru, dar şi pentru modul de prezentare a poziţiei britanice, în general, la aceste negocieri marcate permanent de dispute, progrese urmate de regrese, de o multitudine de neclarităţi.

 

SURSA: CURIERULNATIONA.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *