Britanicii vor putea să circule fără vize în spaţiul Schengen după Brexit, în anumite condiţii

Consiliul şi Parlamentul European au convenit ca, după Brexit, cetăţenii britanici să poată călători fără viză în spaţiul Schengen, dacă şederea e de scurtă durată, respectiv de 90 de zile, într-o perioadă oarecare de şase luni.

Acordul a fost confirmat de ambasadorii la Uniunea Europeană şi de Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European.

Potrivit normelor Uniunii Europene, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit susține că nu intenționează să solicite vize cetățenilor din spațiul comunitar care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată.

În cazul în care Regatul Unit ar introduce în viitor obligativitatea deținerii unei vize pentru resortisanții a cel puțin unui stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții ale Uniunii Europene și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Executivul comunitar va monitoriza respectarea principiului reciprocității în mod continuu și va informa imediat Parlamentul European și Consiliul în legătură cu orice evoluții care ar putea periclita respectarea acestui principiu.

Politica în materie de vize față de cetățenii țărilor terțe care intră în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată este reglementată în cadrul legislației Uniunii Europene.

În temeiul normelor existente, toți resortisanții țărilor terțe sunt incluși pe una dintre următoarele două liste: resortisanți ai țărilor terțe care trebuie să dețină viză și resortisanți ai țărilor terțe scutiți de această obligație.

După Brexit, Regatul Unit, ca țară terță, va trebui să figureze pe una dintre aceste două liste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *