Bugetul României în aer! Cîţu spune că acesta va fi adoptat abia luna viitoare!

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri la sediul Guvernului, că dorința Executivului este ca legea bugetului de stat pe 2021 să fie adoptată în Parlament pe 4 februarie.

Prim-ministrul a indicat că momentan are loc centralizarea tuturor proiectelor de investiții de la ministere, pentru prioritizarea lor în 2021. Vor primi bani doar acele proiecte care se pot realiza în acest an, a precizat Cîțu. De asemenea, va exista o separare între proiectele de investiții care se pot finanța din fonduri europene și pentru care nu este nevoie de fonduri de la bugetul de stat.

„Saptamana viitoare incepem procedura pentru bugetul pe 2021 cu limitele pentru fiecare minister in parte. Propunem ca bugetul sa intre in Parlament in 4 februarie sa fie dezbatut atunci si aprobat, pana atunci vom face aceste analize.

Premierul Florin Cîţu le-a cerut miniştrilor ca, până pe 4 februarie, să prezinte o situaţia a operatorilor economici din subordinea ministerelor, care să cuprindă explicaţii privind eventuale pierderi şi soluţii pentru redresare. Finanţarea de la buget a acestor operatori se va face doar în baza memorandumului prezentate de miniştri.

„Ministerele unde există în subordine operatori economici să facă o analiză pe baza rapoartelor contabile a situaţiei financiare. Pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte în guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante, arierate şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii. Acordarea unor sume de la buget pentru aceşti operatori economici o să fie condiţionată ferm de respectarea măsurilor menţionate în aceste memorandumului”, a declarat Cîţu.

Florin Cîţu a solicitat miniştrilor şi o situaţie a lucrărilor de investiţii, pentru prioritizarea finanţării şi apelarea cu prioritate la fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *