Bulgaria. Amplă anchetă pentru spionaj în favoarea Rusiei

Nikolai Malinov, fost deputat în legislativul de la Sofia din partea Partidului Socialist Bulgar şi conducător al unui ONG pro-rus, este acuzat de către procurorii bulgari de spionaj şi spălare de bani în serviciul Rusiei, relatează RadioFreeEurope.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov, a anunţat acuzaţiile care îi sunt aduse fostului parlamentar, precizând că acesta ar putea fi condamnat la 15 de ani închisoare pentru infracţiunile comise. Eliberat din închisoare după ce a plătit cauţiunea de 25.000 de euro, Malinov are interdicţie de a părăsi ţara.

Malinov este acuzat că a divulgat secrete de stat către două organizaţii din Rusia – Societatea Vulturului cu Două Capete şi Institutul Rus pentru Studii Strategice. Procurorul Țațarov a precizat că informaţiile furnizate de Malinov au afectat în mod direct securitatea naţională a Bulgariei, făcând parte dintr-un efort mai larg de a reorienta politica externă a Sofiei către Rusia.

Autorităţile bulgare au mai impus şi o interdicţie de intrare în ţară pentru 10 ani asupra lui Leonid Reșetnikov, un fost agent din serviciile de informaţii ale Rusiei. Acesta a fost, între 2009 şi 2017, directorul Institutul Rus pentru Studii Strategice şi, în această calitate, a coordonat operaţiunile de spionaj ale Moscovei în Bulgaria. Într-un postare pe Facebook, Rașetnikov a declarat că Malinov este „un patriot bulgar”, iar acuzaţiile aduse acestuia vin ca urmare a „declanşării de către americani a operaţiunii Spioni Ruşi în Bulgaria”.

Țațarov a mai anunţat şi o investigaţie asupra legăturilor lui Malinov cu Konstantin Malofeiev, un mogul rus din industria media care are interdicţie de intrare atât în UE., cât şi în Statele Unite, fiind acuzat că a avut un rol important în destabilizarea Ucrainei.

Autorităţile bulgare au explicat că dovezile strânse până în acest moment arată o ”implicare directă” a lui Malinov în „transmiterea ilegală de informaţii” către cele două organizaţii menţionate. Acesta ar fi utilizat ONG-ul pe care îl conduce pentru a primi anumite sume de bani, nespecificate de către procurorii bulgari, din Rusia. Conform acestora, Malinov ar fi transmis informaţii despre viaţa politică de la Sofia şi „activităţile organelor de stat ale Bulgariei”. Conform informaţiilor obţinute de RadioFreeEurope, mai multe figuri din ONG-ul pro-rus condus de acesta au fost interogate de către autorităţile bulgare, dar nu au fost reţinute.

În cadrul anchetei, ieri au fost efectuate percheziții și au fost interogați mai mulți membri ai Mișcării „Rusofili”. A fost încatușat și dus la sediul procuraturii ex-deputatul Iurii Borisov (foto), fost redactor-șef al oficiosului socialist „Duma”, secretar al mișcării „Rusofili”. Mai târziu el a fost eliberat.

La rândul său, soția lui Borisov, ziarista Dora Cikova, a declarat pentru „Europa Liberă” că percheziția a durat patru ore, iar procurorii au confiscat documente, computerul și telefonul mobil al lui Borisov.

Cel arestat a fost interogat pentru relațiile sale cu ex-generalul rus Reșetnikov și pentru rolul acestuia în campania pentru ultimele alegeri prezidențiale.

Ancheta a fost deschisă pe data de 4 iulie, în baza articolului 105 din Codul penal bulgar, care prevede pedepse între trei și 15 ani pentru persoane „care s-au pus în serviciul unui stat sau organizație străină în calitatea de spioni” fără a colecta informații ce prezintă secret de stat.

Mișcarea „Rusofili” se declară o organizație nonguvernamentală care își propune „dezvoltarea prieteniei și colaborării între Bulgaria și Rusia în baza tradițiilor istorice, valorilor creștin ortodoxe și slave”.

Printre cei interogați se află și politologul Jivko Gheorghiev, cel care a realizat anchete sociologice la comanda Institutului rus pentru cercetări strategice, apropiat Kremlinului.

Atanas Atanasov, copreședintele coaliției „Bulgaria democrată”, principalul exponent al dreptei tradiționale bulgare, a declarat într-un interviu pentru postul național de radio că aceste acuzații de spionaj ar reprezenta, de fapt, o acțiune preelectorală pusă la cale de premierul Borisov și de candidatul la postul de procuror general Gheșev, criticat de societatea civilă, în scopul de a atrage simpatizanții dreptei.

„Este o acțiune elementară de a opri pierderea de sprijin electoral din partea oamenilor cu orientare proeuropeană de dreapta. Între timp, lideri ai partidului GHERB, condus de premierul Borisov, acționează în vederea realizării unor proiecte strategice ale Rusiei în Balcani, printre care gazoductul de tranzit Turcia-Europa Centrală și CAE „Belene”. Bate pasul pe loc ancheta pentru tentativa de asasinare cu substanța Noviciok a omului bulgar de afaceri Ghebrev”, a spus Atanasov.

În perioada în care Atanasov a condus Serviciul de securitate națională, a fost arestat și condamnat un cetățen bulgar sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *