Bulgaria: Candidatul partidului de guvernământ GERB a câştigat primăria Sofiei

Partidul aflat la guvernare în Bulgaria, GERB (conservator, al premierului Boiko Borisov), a păstrat controlul asupra Sofiei în alegerile pentru primăria capitalei bulgare, primăriţa în exerciţiu, Iordanka Fandakova, învingând-o pe rivala sa, independenta Maia Manolova, în turul doi de scrutin care a avut loc duminică şi asigurându-şi un al patrulea mandat, informează dpa şi Reuters, care citează exit-poll-uri.

Votul a testat sprijinul de care se bucură partidul GERB după o serie de scandaluri de corupţie, notează Reuters.

Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, citate de dpa, Fandakova a câştigat 51% din voturi, în timp ce contracandidata sa, susţinută de socialişti şi de alte câteva partide, a reuşit să obţină 42%. Pe restul de 8% de buletine de vot, alegătorii au bifat opţiunea „nu votez pentru nimeni”. Reuters citează exit-poll-uri ale companiilor independente Alpha Research şi Trend, care o creditează pe Fandakova cu 51-53,5% din voturi, în timp ce Manolova ar fi obţinut între 40,6-42,8%.

Candidaţii GERB la posturile de primari au câştigat în Varna, important port la Marea Neagră, şi în cel de-al doilea oraş al ţării, Plovdiv.

Partidul lui Borisov a dominat alegerile municipale şi locale desfăşurate luna trecută, dar nu atât de clar ca în urmă cu patru ani. Rezultatul cimentează supremaţia lui Borisov şi este foarte probabil ca actualul premier să-şi poată îndeplini promisiunea de a-şi duce la bun sfârşit mandatul, până în mai 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *