Bulgaria se opune sancționării Ungariei pentru nerespectarea statului de drept

Guvernul Bulgariei, condus de premierul Boiko Borisov, a anunţat că se va opune activării articolului 7 împotriva Ungariei, prin care acesteia îi va fi suspendat dreptul de a vota în cadrul Consiliului European, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight, citat de Mediafax.

Această decizie a fost anunţată miercuri, la scurt timp după ce Consiliul de Miniştri s-a reunit la Sofia pentru a susţine o moţiune a ministrului Apărării Krasimis Karakachanov, prin care acesta cere susţinerea Ungariei în cazul unui vot privind activarea articolului 7.

Moţiunea a fost susţinută de vicepremierul şi liderul Frontului Naţional al Salvării, Valeri Simeonov şi de ministrul Mediului, Neno Dimov.

„Guvernul bulgar va apăra Ungaria! Am protejat mereu interesele naţionale ale Bulgariei şi sunt de părere că fiecare ţară din Uniune are dreptul de a îşi menţine identitatea naţională”, a declarat Karakachanov pe Facebook, în urma întâlnirii, adăugând că decizia este unanimă.

Peste două treimi din membrii Parlamentului European susţin declaraţia potrivit căreia Ungaria „riscă să încalce” valorile de bază ale Uniunii Europene, inclusiv independenţa judiciară, libertatea academică şi libertatea de exprimare.

„Este greşit să sancţionăm Ungaria. Este un alt pas în direcţia divizării Europei”, a declarat liderul Partidului Socialist din Bulgaria, Kornelia Ninova, pe 14 septembrie.

Săptămâna trecută, premierul ceh Andrej Babis a declarat că guvernul său susţine Ungaria. Polonia, împotriva căreia Comisia Europeană a lansat în decembrie procedura de activare a articolului 7, a anunţat de asemenea că va susţine Ungaria.

Sursa foto: blacknews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *