Bulgaria va investiga informațiile potrivit cărora un agent GRU ar fi încercat otrăvirea unui om de afaceri bulgar cu noviciok

Parlamentul de la Sofia se va autosesiza după informaţiile publicate de site-ul de investigaţii Bellingcat potrivit cărora un agent al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU ar putea avea legătură cu posibila otrăvire a unui om de afaceri bulgar şi a fiului său în Bulgaria, în 2015, a anunţat sâmbătă şeful majorităţii parlamentare, informează AFP.

Şeful grupului parlamentar al partidului conservator GERB (la putere), Ţvetan Ţvetanov, a anunţat sâmbătă că o comisie parlamentară va audia joi reprezentanţi ai serviciilor secrete bulgare pe tema presupusei otrăviri a omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev şi a fiului său şi îl legătură cu „informaţiile privind complicitatea autorului în afacerea Skripal”.

„Sunt sigur că necesara coordonare a fost deja stabilită între autorităţile bulgare, europene şi britanice şi că vor acţiona intens în legătură cu acest dosar”, a adăugat Ţvetan Ţvetanov.

Publicația Insider și grupul Bellingcat au lansat o anchetă comună cu privire la al treilea suspect în cazul otrăvirii lui familiei Skripal, este presupusul ofițer de informații rus Serghei Fedotov. Ancheta spune că Fedotov a încercat să-l pe otrăvească omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev cu ajutorul substanței toxice „Noviciok” cu câțiva ani înainte de atentatul asupra familiei Skripal, transmite Meduza.

Pentru prima dată, numele lui Fedotov a fost publicat de site-ul Fontanka în octombrie 2018. Publicația britanică The Telegraph a confirmat la 6 februarie implicarea acestuia la tentativa de asasinare făcând referire la propriile surse. The Insider și Bellingcat au anunțat că Serghei Fedotov este un pseudonim. Acestea au anunțat și patronimul fictiv al presupusului agent – Viaceslavovici.

Ancheta susține că numele de agent Fedotov l-a primit în anul 2010, la fel ca și Aleksandr Petrov și Ruslan Bașirov. De atunci, el a călătorit mult în Europa și Asia Mijlocie. „Fontanka” a scris că Fedotov a călătorit în Praga în 2014 și în Londra în 2018 concomitent cu Petrov și Bașirov. Potrivit surselor The Telegraph, Fedotov a ajuns în Marea Britanie în ziua otrăvirii celor doi Skripal. El urma să plece cu aceeași cursă cu care au zburat Petrov și Bașirov, dar a renunțat la aceasta din motive necunoscute.

Potrivit informației The Insider și Bellingcat Fedotov a călătorit și în Bulgaria. Asta s-a întâmplat în 2014 sau 2015, ancheta prezintă ani diferiți. El a aterizat în orașul stațiune Burgas pe 24 aprilie din Moscova. El avea bilet întors pe data de 30 aprilie, dar deja în seara zilei de 28 aprilie el a ajuns în Istanbul de unde a cumpărat un bilet cu destinația Moscova. Mai devreme, în aceeași zi, în Sofia fost spitalizat omul de afaceri bulgar Emelial Ghebrev. El și-a pierdut cunoștința la o recepție. S-au simțit rău și fiul lui Ghebrev și unul dintre managerii de top ai companiei sale.

Toți trei au fost duși la spital cu simptome de otrăvire severă. Laboratorul Universității din Helsinki, specializat pe arme chimice, au găsit în corpul lui Gherbev urme de doi organofosfați. Aceste probe demonstrează că bărbatul a fost otrăvit cu substanțe din clasa „Noviciok”. Ancheta nu spune dacă aceeași substanță a fost găsită la ceilalți doi otrăviți.

Gherbev a ieșit din comă. Dar starea lui s-a înrăutățit în luna mai, și a coincis cu o nouă vizită a lui Fedotov în Bulgaria. Presupusul agent iarăși a venit pentru trei zile în Bulgaria și a plecat cu o altă cursă decât cea programată.

Ghebrev a supraviețuit. El a adus două versiuni despre motivația agentului GRU de a-l otrăvi – compania lui furnizat armament Ucrainei și Rusia ar putea pretinde că fabrica de arme este sub controlul său.

Rusia respinge raportul unei investigaţii privind un al treilea suspect în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a respins un raport al unui site de investigaţii, conform căruia un posibil al treilea suspect, în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia, ar fi fost implicat într-un caz anterior de otrăvire, în Bulgaria.

Website-ul de investigaţii Bellingcat susţine că presupusul al treilea suspect – un cetăţean rus care a folosit numele fals Serghei Fedotov, a vizitat Bulgaria în 2015, în perioada în care a fost otrăvit un om de afaceri, care avea legături cu comerţul de arme.

În ceea ce priveşte conexiunile cu afacerea Skripal, site-ul Bellingcat susţine că acest presupus agent al GRU a aterizat la Londra, via Moscova, în data de 2 martie 2018. Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi la 4 martie cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică.

Atacul comis la Salisbury este considerat drept prima utilizare de către Rusia a armelor chimice în Europa de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Incidentul a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, care a negat orice implicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *