Bulgaria va traversa ultimul vârf al pandemiei de coronavirus în următoarele două-trei săptămâni

Şeful Inspectoratului de Stat pentru Sănătate din Bulgaria, dr.docent Anghel Kuncev, a declarat că acesta este ultimul vârf al pandemiei de coronavirus pe care ţara sa îl va traversa în următoarele două-trei săptămâni. „După aceea sper că va urma o perioadă lungă, mai liniştită, în primăvară şi vară, aşa cum a fost anul trecut. În general, oamenii de ştiinţă preconizează că la începutul anului 2022 COVID-19 nu va dispărea de tot, ci va deveni un virus respirator pe care îl vom întâlni în sezonul toamnă-iarnă, dar nu va fi înfricoşător şi nu se va pune problema deceselor în masă.

În momentul de faţă, datele sunt îngrijorătoare, creşterea de noi cazuri de infectare este semnificativă, dar, pe de altă parte, aceasta nu este o surpriză, deoarece în Europa s-a observat acelaşi lucru de aproximativ o lună. În multe ţări, aproximativ 60% dintre infectări sunt cu varianta britanică a coronavirusului. În această etapă, este mai bine ca măsurile să fie locale, deoarece diferenţele între numărul de cazuri sunt foarte mari de la o regiune la alta. Suspendarea internărilor planificate în spitale a fost necesară din cauza nevoii de paturi”, a explicat dr.Kuncev.

Potrivit acestuia, caracteristicile virusului din octombrie – noiembrie s-au modificat. „În primul rând se transmite mai uşor. În al doilea rând, tabloul clinic s-a schimbat. Al treilea lucru este modificarea grupelor de vârstă, 20% dintre cazurile noi sunt cu vârste sub 19 ani şi există deja o extindere a virusului în grădiniţe şi şcoli.
În două luni punctele de imunizare vor dispune de cantităţile necesare şi de o varietate de vaccinuri. 480.000 de doze vor ajunge în Bulgaria în martie, iar în aprilie se va adăuga şi noul vaccin de la Johnson&Johnson. Putem imuniza cu până la 100.000 de doze pe zi, atât timp cât dispunem de vaccinuri”, a subliniat Şeful Inspectoratului de Stat pentru Sănătate din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *